Den magnifika stadsporten

Västerport är en undangömd pärla i Kalmar, det menar stadsarkitekt Björn Strimfors. Inifrån staden sett är det ett hus där det finns en pub och en glashytta, men utifrån, från andra sidan, är det en försvarsanläggning. Detta var under 1600-talet huvudentrén till Kalmar och del av en imponerande befästning som skulle hålla fienden borta.

Kalmar har en spännande historia att berätta och staden är full av ledtrådar till vad som kan ha hänt här. Västerport är en del av den gamla stadsmuren som skyddade staden. Det man fruktade mest var anfall från landsidan, därför var muren som starkast här. När du idag går över träbron mot centrum genom Västerport går du genom en krökt valvgång – denna skulle hindra kanonkulor från att kunna skjutas rakt in i Kalmar.

– Trots denna pampiga entré kommer du inte in på något av Kalmars torg, utan på en liten charmig bakgata som gömmer mycket liv. Här finns exempelvis en restaurang och en glashytta, säger Björn.

Han berättar att nästan hela Kalmars stadsmur revs under andra hälften av 1800-talet. Anledningen var att det var trångt och smutsigt och att det luktade illa i staden. Som tur är valde man att spara några delar, som Västerport.

– I en stad med så många fina kulturhistoriska minnen är det viktigt att underhålla det vi har och ta hänsyn till det gamla när vi bygger nytt. Vissa byggnader ska få fortsätta att vara dominerande i stadsmiljön. Om man ska jobba med en stad så tror jag det är viktigt att kunna dess grund, dess historia.

– Egentligen skulle alla komma till Kalmar från det här hållet även idag. Västerport är en vacker plats med mycket att berätta, här möts det nya och det gamla, avslutar Björn.

Fotnot: Texten, som är skriven av Sofia Sköld, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 2, 2016.