Tomtens mamma är från Kalmar!

Vår svenska jultomte, den bild som vi alla bär med oss, är skapad av Jenny Nyström. Hon slog ihop vår egen gårdstomte med kontinentens S:t Nikolaus och den svenska julbocken, som kom med klappar, och gjorde den figur som alla än idag håller så kär.

Jenny Nyström föddes i Kalmar den 13 juni 1854. Hennes far Daniel, som kom från Löt på Öland, var folkskollärare och
även kantor i slottskyrkan. Hennes mamma hette Anette, f. Bergendahl. Familjen, som bestod av föräldrarna och fem barn, bodde i kvarteret Bläckan på Norra vägen. Under en kortare tid var familjen bosatt utanför stadsgränsen, men flyttade tillbaka till kvarteret Bläckan. Den här gången till granngården, som ägdes av Jennys morfar, mältaren Jonas Bergendahl.

Idag ägs Jenny Nyströms barndomshem av Kalmarprofilen Martin Nilsson, vd på Kallskänken och speaker på Guldfågeln
Arena. I somras drev Martin kafé och restaurang inne på gården.
– Det är verkligen ett fantastiskt vackert hus att bo och leva i, säger han. Den enda nackdelen är väl alla som tittar in i vardagsrummet när jag ligger på soffan och kollar film och käkar chips.

Jenny Nyström, som gick bort 1946, har i flera minnesberättelser beskrivit tiden på Norra vägen som ”en lycklig barndom i den lilla idylliska staden Kalmar”. Hon har bland annat berättat om de vilda lekarna i kvarteret och om hur barnen hängde i vingarna på den väderkvarn som stod på en äng i närheten och följde med på hisnande luftfärder.

Men när Jenny var åtta år flyttade familjen till Göteborg, där Daniel Nyström fått en lärartjänst. Unga Jenny beskrev själv flytten så här: ”Ja så kom den sorgliga dagen, då jag skulle flytta från Kalmar. Jag gick runt och sade farväl till allt och såg noga på allt, så att jag skulle komma ihåg varenda sak”.

Under den första tiden i Göteborg blev hon retad för sin Kalmardialekt, men när hon lärt sig upprepa ramsan ”Trehundra travarrävar sprungo snabbt” på göteborgska, så blev hon accepterad även i Majorna där familjen bodde.

Målarskola
När Jenny var 11 år gammal kom hon in på Göteborgs Målarskola. Senare blev det åtta år på Konstakademin i Stockholm och därefter ytterligare fyra år i Paris. Efter hemkomsten till Sverige gifte sig Jenny med marinläkaren Daniel Stoopendahl och paret bosatte sig i Stockholm.

Men redan 1871 hade Jenny fått sin första tomte publicerad i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Hon hade blivit inspirerad av Viktor Rydbergs saga ”Lille Viggs äventyr på julafton”. När Rydberg sedan skrev sin berömda dikt ”Tomten”, var det Jenny som illustrerade. Efterfrågan på barnböcker ökade vid den här tiden och Jenny Nyströms genombrott som barnboksillustratör kom 1882 då hon illustrerade ”Barnkammarens bok”, som brukar kallas den första helsvenska barnboken med färgbilder. Jenny medverkade också i en rad jultidningar och hennes illustrationer i tidningen ”Jultomten” blev inledningen på hennes skildrande av julen.

Skapade vår bild av jultomten
Vår svenska jultomte, den bild som vi alla bär med oss, är skapad av Jenny Nyström. Hon slog ihop vår egen gårdstomte med kontinentens S:t Nikolaus och den svenska julbocken, som kom med klappar, och gjorde den figur som alla än idag håller så kär. Jenny kom att skapa tomtar i nästan femtio år. Vem som egentligen stått modell för hennes snälla tomtar sa hon själv att hon inte visste, men det finns drag hos dem av pappa Daniel, den timide och vänlige skolläraren och kantorn
i Kalmar. Genom sina många illustrationer och julkort skildrade Jenny Nyström inte bara tomten utan gav också en bild av själva julfirandet.
– Jenny Nyström är en del av vår identitet. Hon hade Kalmar i sitt hjärta hela livet, fastslår Barbro Johnsson, förste antikvarie på Kalmar läns museum.

Fotnot: Texten, som är skriven av Sven Ekberg, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 3,  2012.