Robert känner sig hemma i Kalmar

För några år sedan var Robert Gustafsson med och drog igång Krusenstiernska teatern. Men det är inte bara på somrarna han tillbringar tid i Kalmar och på Öland. Ända sedan 1986 är Robert sommarölänning och han har också ett hus på Varvsholmen i Kalmar.

– Jag köpte det redan andra året jag spelade på Krusentiernska teatern och det har jag inte ångrat. Det blev för tufft att köra upp till norra Öland varje kväll efter föreställningarna. Det är ju ändå sommar och man vill kunna passa på att sola och bada på dagarna innan man åker till teatern. Nu blir Kalmar mitt fasta boende på sommaren, men ungefär en gång i veckan åker jag upp till Byxelkrok.

Även under andra årstider kommer Robert hit, både för att skriva och för att njuta av att vara ledig. Det händer att familjen firar både jul och nyår i Kalmar.

– Jag känner mig hemma. Det är vänligt i Kalmar och en lagom dos jantelag. Jag gillar atmosfären och att man har anammat de historiska vingslagen. Många svenska städer ser likadana ut eftersom det revs så mycket under 40- och 50-talen. I Kalmar har man behållit mycket av den gamla bebyggelsen i stadskärnan och det gillar jag.

Några av Roberts Kalmarfavoriter

  • På våren promenerar jag gärna förbi slottet och ned till Stensö fiskeläge. Där är det väldigt fint när det börjar knoppas. Även Ängö är en favorit.
  • På sommaren tar jag gärna en rejäl macka på Café Lotsutkiken, ett klassiskt gammalt fik som passar en arbetarromantiker som mig. Sådana miljöer finns det inte så många kvar av.
  • På hösten, när löven har börjat falla, är det väldigt vackert i parken vid slottet och konstmuseet.
  • På vintern går jag gärna till något av Kalmars alla fik. Kullzénska är en favorit med väldigt mysig stämning.


Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2015.
Sedan dess har Robert Gustafsson dessutom blivit krögare i Kalmar. Tillsammans med Anders Hansson Skaret, och sin parhäst Vicky von der Lancken som han även driver teatern med, tog Robert över restaurang Byttan mitt i stadsparken. Restaurangen heter numera Park Hermina.