Privat panoramavy över kalmar

Rundade väggar, små ytor och den mest fantastiska utsikt man kan tänka sig. Så är det att bo i ett vattentorn. En udda form av boende mitt i centrala Kalmar med annorlunda planlösning och en utsikt man häpnar över.

Mitt i centrala Kalmar står det gamla vattentornet. Det byggdes på den gamla befästningsvallen som omger renässansstaden Kalmar. År 1900 stod det 55 meter höga vattentornet färdigt. Det hade då kostat 143 000 kronor att bygga. 1972 togs det ur drift eftersom man byggt ett nytt vattentorn utanför Kalmar. Under de kommande tio åren sökte kommunen efter ett nytt användningssätt för det gamla vattentornet. Man hade många förslag och till slut blev det bestämt att man skulle göra om det till bostäder.

1982 började ombyggnaden och två år senare, 1984, var det inflyttningsklart. Tornet hade då fått elva lägenheter; två tvåor och nio ettor. Fram till 1998 ägdes tornet av Kalmar kommun men blev sedan en del av det kommunala bostadsbolaget Kalmarhem.

Runt boende, rund utsikt
Jag har fått förmånen att besöka en av lägenheterna i Kalmars gamla vattentorn. Det första som slår mig när jag kommer upp i tornet är den vidunderliga utsikten. Man får känslan av att vara viktlös, av att sväva lite ovanför Kalmar. Då vattentornet är runt och det bara finns en lägenhet på varje våningsplan har man utsikt över hela Kalmar, Kalmarsund och Öland. Vid klart väder kan man till och med se ljuset från fyren Långe Jan på Ölands sydspets (6,5 mil från Kalmar) och röken från Mönsterås bruk (5 mil från Kalmar). Eftersom man ser en ganska stor del av Kalmarsund kan man ibland se ubåtar i sundet speciellt när de måste gå upp i de grundare partierna.

Utsikten förändras ständigt. En morgon när man vaknar kan det helt plötsligt ligga ett kryssningsfartyg ute på redden som inte fanns där kvällen tidigare. När dimman ligger tät över Kalmar får man en ganska isolerad känsla när man tittar ut från tornet. Vid låg dimma har man klar utsikt från tornet och ser dimman ovanifrån, det enda man då ser är några enstaka torn från husen i Kalmar som sticker upp ur dimman. Vid hög dimma ser man ingenting, då är man totalt ensam. Oavsett väder är det som sagt en fantastisk utsikt, det händer ofta att man stannar till, drömmer sig bort och bara tittar. På kvällen när mörkret har lagt sig och man bara ser ljuset från husen känns Kalmar som en väldigt stor stad.

Möblera runt
Det går faktiskt att ha vanliga möbler i en rund lägenhet. Det finns några raka väggar, även om de är få, och man ser till slut inte det runda. Tavlor hänger inte slätt mot väggarna, det blir en glipa på någon centimeter men man måste titta noga för att se den. I sovrummet förstärker trapphusets vägg den runda känslan, rummet blir lite droppformat med två böjda väggar en utåt och en inåt. Även om det inte är så svårt att möblera en lägenhet med fler runda väggar än raka är det ganska svårt att möblera om, variationen är med andra ord begränsad.

Närmare vädret
Även om man inte är det känner man sig lite mer utsatt i tornet. Oväder kommer väldigt nära. Om det blåser riktigt hårt kan man känna att tornet svajar. När stormen Gudrun drog fram januari 2005 såg det ut som det blåste inne i lägenheten då gardinerna svajade, men i själva verket
var det tornet som rörde sig så kraftigt. Snöstormar känns också väldigt nära, i en rund lägenhet har man fönster åt alla håll och då blir snön och blåsten mer påtaglig. På återseende?

Jag lämnar tornet med saknad, att komma ner på jorden igen känns konstigt. Nästan som att landa efter en flygning. Pirret i magen försvinner och viktlösheten är borta. Men eventuellt kan det bli min tur igen, någon gång, kanske…

Visste du att:

  • vattentornet stod färdigt 1900 till ett pris av 143 000 kronor
  • vattentornet är ett 15-våningshus med elva lägenheter
  • varje lägenhet har ett eget våningsplan
  • det finns två tvåor och nio ettor
  • innan tornet byggdes om till lägenheter användes det endast som en plats för antenner åt till exempel televerket och polisen

Fotnot: Texten, som är skriven av Catarina Idermark, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1 2007.