playsam i fokus

Med visionen att skapa tidlösa gåvor startades Kalmarbaserade designföretaget Playsam 1984 av Carl Zedig. De väldesignade träleksakerna finns idag spridda i hela världen tack vare lekfull design av hög kvalitet och utmärkt funktion. De enkla formerna tilltalar både vuxna och barn och det är just de små detaljerna som ger produkten sin egen identitet.

Playsam har med tiden blivit internationellt känt och är numera en av de mest framträdande designikonerna för skandinavisk design. Ett tecken på detta är förstås att det lilla Kalmarbaserade företaget omnämns i Phaidon Design Classics, där Playsam finns med bland de 999 främsta inom design i världen. I Business Week Online representeras Sverige av Playsam när de visar de bästa gåvorna från Europas alla länder. Också New York Times har nyligen uppmärksammat Playsams avskalade design.
– För oss är det ett erkännande för vad vi har arbetat länge med. Tack vare kombinationen av färg, form och funktion har vi lyckats ge våra produkter en själ som gör dem till mer än bara en leksak. Därför finns vi med bland de världsberömda
designerna, konstaterar Carl Zedig.

En klassiker i ny form
Mer än 20 gånger har företaget belönats med utmärkelsen Utmärkt Svensk Form. Den mest kända produkten är säkerligen den mycket enkla 135 mm långa Streamliner, vilken belönades redan samma år som den formgavs av Ulf Hanses 1984. Just Streamliner är och har varit stommen i hela sortimentet.

Tillsammans med en entusiastisk återförsäljare i Los Angeles, kontaktades många av världens ledande designers för att göra sin egen tolkning av den enkla Streamliner. Karim Rashid, Mickael Graves, Touma och Björn Dahlström är några av dem som 2006 ställde upp i Fitzsu Grand Prix, som arrangemanget döptes till. Resultatet blev 34 unika skapelser som auktionerades ut via Ebay till förmån för Drottning Silvias World Childhood Foundation.

Produkter med själ
Med fokus på tidlösa gåvor till barn grundades Playsam av Carl Zedig redan 1984. Sedan dess har han hållit hårt på konceptet.
– För mig måste alla våra produkter andas Playsam och ha en egen själ samtidigt som barnvänlighet och funktion har högsta prioritet, berättar Carl. Under åren har jag nekat flera kända designers för att det inte har känts rätt för oss. Däremot har jag hållit ögonen öppna för nya talangfulla designers, fortsätter han.

Kanske är det just det som är hemligheten bakom framgången. Nytänkande kombinerat med tidlös design som berör.

Exklusiva gåvor
Under 2000-talet har förädling varit ledordet. Konceptet har utvecklats och finslipats. Samarbete har pågått med både Beckmans Skola för Design och Designhögskolan i Kalmar, vilket bl.a. har resulterat i utställning på Möbelmässan.
– Jag har fått höra att vi inte gör leksaker för barn utan för vuxna, berättar Carl Zedig och idag erbjuder vi exklusiva presenter speciellt framtagna med eget sigill och egen förpackning. Men fortfarande är visionen att skapa tidlösa gåvor för alla, betonar han.

Dessa ”enkla träleksaker” har förvandlats till gåvor med en sensationell finish och stilfull design. Färgen, formen och ytan är utformad för människor i alla åldrar med barnasinnet kvar. Visionen är så gott som infriad.

Världsomfattande
Flera nya versioner av Playsams grundmodeller tas fram löpande och dessutom särskilt för kunder såsom bland andra Volvo, SAS och Mercedes. Med inspiration från Saab Aero X har Jangir H. Maddadi utvecklat en specialversion, vilken kommer att bli en Streamliner. Sedan webbshopen introducerades säljer Playsam sina ordinarie produkter via återförsäljare i 32 länder i hela världen.
– Vi har också många privatpersoner som handlar på nätet, säger Carl Zedig. Trots att all produktion sker i Asien går all distribution till hela världen via lagret i Kalmar, tillägger han.

Fotnot: Texten, som är skriven av Jenny Roloff, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1 2007.