Niklas blåste nytt liv i leksaksfabriken

Möbelsnickaren Niklas Runesson har flyttat hem för att starta eget företag. Han är den fjärde generationen som driver verksamhet i den hundra år gamla fabriken i Långaström.

Strax två mil utanför Kalmar ligger den lilla orten Långaström. En slingrande landsväg längs med ån och några trähus  utgör byns hjärta. Här står också en fabrik som sedan andra världskriget producerat trädetaljer i familjen Runessons  drift. Fabriken som varit nedlagd sedan början av 2000-talet har nyligen fått nytt liv när möbelsnickaren Niklas Runesson  flyttat hem från Stockholm för att starta eget företag. Niklas blir därmed den fjärde generationen som driver verksamhet i den hundra år gamla fabriken.

Fabriken byggdes ursprungligen av Niklas gammelfarfar för att producera trådrullar och trädetaljer på fabrikens svarvar. Grosshandlare la beställningar och en stor del av produktionen skeppades utomlands. Under 1950-talet bytte fabriken inriktning och började leverera leksaksdetaljer till Brio. Släkten har alltid varit mekaniskt intresserad och många av maskinerna byggdes om vartefter nya produktbeställningar inkom.
– Min pappa var bara 12 år gammal när han byggde sin första svarv. Och under pappas unga år jobbade både han, min farfar och min gammelfarfar i fabriken samtidigt, berättar Niklas.

Fabriken i Långaström blev omtyckt för sin noggrannhet och sina val av material och hade som mest 12 anställda. Men i takt med att industrin moderniserades och allt fler flyttade sin produktion utomlands blev det svårare att gå med vinst under 1990-talet gick fabriken i konkurs. Kort därefter köpte Niklas pappa fabriken av sin far och startade upp verksamheten igen.
– Det blev rätt motigt, mycket leksaker började tillverkas i plast och Kina tog större andelar av marknaden. Pappa fick lägga ner sitt företag redan efter 10 år, säger Niklas.

Efter gymnasiet flyttade Niklas till Stockholm för att studera ekonomi, teknik och design. Efter studierna arbetade han under tre år som produktionsledare och designer på en eventbyrå där han byggde butikslösningar. Varje gång Niklas besökte sitt familjehem i Kalmar passade han på att gå till fabriken för att testa nya idéer, arbeta kreativt och bygga möbler. När Niklas pappa hade lagt ner verksamheten funderade familjen på att sälja den gamla leksaksfabriken eller göra om den till ett museum. Under denna period började Niklas städa upp i fabriken och fann både möbelpassionen och fabrikens historia.

Beslutet växte fram
Beslutet att flytta hem till Kalmar igen växte fram medan fabriken städades upp. Niklas ville ta vara på chansen att få skapa något eget och att få arbeta med trä och interiör. I samband med flytten fick han sitt första projekt som egen företagare, där han designade och produktionsledde ombyggnaden av restaurangen Kallskänken. Resultatet blev väldigt omtyckt och många matgäster trivs bra i den nya atmosfären som också har lockat till sig flera nya besökare.
– Det var ett roligt projekt, en lunchrestaurang gjordes om till en nästintill dygnet-runt-öppen verksamhet och vi inspirerades mycket av restauranger i New York och Köpenhamn, berättar Niklas.

Därefter har Niklas parallellt med restaurang- och butiksinredningsjobb arbetat fram sin första egna möbelkollektion som har fått namnet Dengt. Här möts flätade sitsar av sadelgjord och skarpa linjer i björk, bok och ek från Smålands skogar.
– Det är trä från min barndoms skogar. Jag torkar träet själv här i fabriken. Att få tillverka sina egna möbler av trä från  grannskogen känns starkt, cirkeln sluts liksom, säger Niklas.

Med varje produkt i serien Dengt medföljer en dagbok. I denna skriver Niklas ner när möbeln gjordes, speciella egenheter med träet och känslor under processen. I dagboken vill Niklas lyfta fram träet och det som är unikt med varje möbel.
– Vissa kallar det deformationer när det sitter en kvist på ett visst ställe. Jag tycker det är det som gör en möbel unik och talande för ögat. Alla strävar efter perfektion, jag vill lyfta fram det som inte är perfekt men göra det fint ändå. Det är så ofta folk köper saker utan att bry sig om dem, jag vill att folk ska köpa med större eftertänksamhet och känna ett band mellan sig själv och produkten man köper. Det är det som är tanken med en dagbok kopplad till varje möbel, jag vill att mina kunder ska bli involverade i sin nya stol eller pall, berättar Niklas.

Lättare i mindre stad
Niklas ångrar inte beslutet att flytta hem till Kalmar för att driva eget företag. Han tycker att det är lättare att arbeta i en mindre stad där både kunder och leverantörer finns närmare.
– I Kalmar är allt bara ett samtal bort. Folk har lite mer tid och samarbetsviljan är stor, säger Niklas berömmande om staden.

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2015. Under 2015 jobbade Niklas vidare med nya uppdrag i Stockholm och Kalmar samtidigt som han fortsatte att arbeta med sin egen möbelserie.