Med choklad i generna

När man säger ordet c-h-o-k-l-a-d möts man nästan alltid av ett varmt leende och en aha-vad-gott-blick. I saluhallen finns också en varm och vänlig godishörna, där 27-åriga Johanna Lundgren av ädlaste råvaror tillverkar exklusiv choklad, vackra praliner och fantasifulla marsipanfigurer. Besökarna kan på nära håll se hur godsakerna tillverkas, från ren choklad till pralin, och hur Johanna med känsla för smak och form rullar punsch- och apelsinkulor, kanelkulor med kryddig mörk rom, fondant toppad med grapefruktstryffel, ljus fikontryffel spetsad med portvin och mörk tryffel med espressobönor för att bara nämna några godbitar.

I sommar firar Johanna ettårsjubileum som egen företagare och ”chokladfabrikör” i saluhallen. Hon för också en drygt 100 år gammal familjetradition vidare. Hennes morfars far Albert Lindeström var 1903 en av grundarna till Kalmar Konfekt- och Karamellfabrik, med varumärket Röda Ugglan. Fabriken, populärt kallad ”Chokla’an”, var i drift från 1903 fram till 1998.
– Jo, jag har nog lite choklad i generna, konstaterar Johanna. Jag har alltid varit intresserad av godis och sötsaker och började tidigt experimentera hemma i mamma och pappas kök. Släkt och vänner ställde snällt upp som försökskaniner.

Flyttade hem
Intresset höll i sig genom uppväxtåren i Kalmar och efter tre år på Hotell- och Restaurangprogrammet på Jenny Nyströmsskolan fick Johanna Lundgren jobb som pralinör på välkända Marsipangården i Trosa. Men efter tre år i Södermanland blev hemlängtan för stor och när hon fick chansen att öppna eget i den nya saluhallen i Kalmar tvekade hon inte.
– Det har varit jätteroligt och jag försöker hela tiden bredda sortimentet och hitta nya smakkombinationer. Det är viktigt med äkta smaker och att finna en bra balans mellan smakerna och själva chokladen.

Det bästa med choklad är inte bara att det är gott utan att det också går att göra så mycket av den, menar Johanna.
– Det är bara fantasin som sätter gränser. Jag jobbar mycket med färg och form och försöker få med alla sinnen.

Årstiderna
Johanna följer också årstidernas växlingar och smaker när hon skapar sina praliner. I vinter har hon bl.a. bjudit på ”Kalla tiders”, en mörk tryffel smaksatt med Ängöls vinteröl.
– Nu kommer vårens, primörernas och sommarens alla smaker exempelvis rabarber, jordgubb, hallon och blåbär. Det är kul att inspireras av årstiderna. På så vis finns det alltid något nytt att smaka på.

Johanna köper block av högkvalitativ choklad från Belgien och Tyskland. Chokladen smälts sedan ner, tempereras och förvandlas med varliga händer och stor kärlek till smakfulla små konstverk. De handgjorda figurerna i marsipan görs av Lybecker marsipan som anses vara den finaste i världen. Johannas bästsäljare är ”Salt kolakräm”, en vit kolatryffel med saltrostad mandel. Nu försöker hon också hitta lokala smaker och dofter som kan förknippas med Kalmar, Öland och Östersjön.

Förälskad och lycklig av choklad
Det finns ett fint litet ordspråk som säger: Choklad botar ledsen själ. Många menar också att chokladen gör dig både förälskad och lycklig. Och de som hävdar chokladens kraft som afrodisiakum brukar påpeka att Casanova ska ha druckit femtio koppar choklad om dagen. Sant eller inte låter vi vara osagt, men det kan ha sin kemiska förklaring. Chokladen frigör nämligen signalsubstansen anandamid, kroppens eget knark och serotonin, som reglerar våra sinnesstämningar och det allmänna välbefinnandet. Vi blir helt enkelt euforiska av en bit choklad. Men blir då Johanna aldrig trött på choklad?
– Jag får en hög dos på jobbet varenda dag, så då är jag nöjd och glad. Men är jag borta någon dag kommer suget efter en chokladbit eller pralin.

Och kärleken till chokladen och jobbet går inte att ta miste på. Johanna har hamnat rätt i saluhallens godishörna där ett besök alltid ger mersmak.

Fotnot: Texten, som är skriven av Sven Ekberg, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2012. Foto: Jan Magnusson.