Kalmars talanger finslipas hos Talent Coach

Vi har träffat Bosse Nikolausson som är projektledare för Talent Coach, för att prata om Kalmars musikunder.

Varför skapades Talent Coach?
– Det finns väldigt mycket bra musik och musiker i länet, men för att kunna ta sig vidare var man
tidigare tvungen att flytta. Tack vare all ny teknik och kompetenta personer och entreprenörer inom
området i vår region är behovet att flytta inte alls lika stort längre. Man kan vara kvar i regionen och utvecklas här tack vare dessa coacher och mentorer och få hjälp med att synas både i Sverige och utomlands.

Vilka ungdomar får chansen att vara med?
– Man ska vara mellan 13 och 30 år. Man ska förstås ha talang men det är bara en del av det hela. Jag säger som Gunde Svan, det är 4 procent talang och 96 procent hårt jobb. Man ska verkligen vara fokuserad, vara beredd att jobba hårt och visa att man verkligen vill lyckas.

Hur funkar Talent Coach, vad gör ni om dagarna?
– Det är många olika bitar och dagarna ser inte helt lika ut så det är inget 8–17 jobb. Det gäller att vara beredd när möjligheter dyker upp och eftersom vi jobbar med andra delar av världen kan det vara tidsskillnader. Det är en hel del nätverkande, förhandlande, resor och pappersarbete – och förstås mycket kontakt med våra deltagare så att de får rätt coachning. Det blir också mycket planering och uppföljning, tack vare att det har gått så bra för flera av dem.

BOSSE OM NÅGRA AV ARTISTERNA SOM DELTAGIT I TALENT COACH:
Adée, som släppte ny musik förra året, går det verkligen jättebra för. Under 2015 var hon i USA, Kanada och Nederländerna och i år kommer hon bl.a. att spela på showcasefestivalen SXSW i Texas och hon är inbjuden till Canadian Music Week igen.

Mollie Lindén kom 2:a i Idol 2014 och har sedan dess gjort Diggilooturnén och en hel del tv. Vi håller just nu på att förhandla med de största skivbolagen i Sverige.

Indevotion från Oskarshamn, som bytt namn till MY, har precis signat med Relentless/Sony UK! Det kan jämföras med att en spelare i Kalmar FF skulle skriva på för Barcelona. Häftigt! Under hösten har de tillbringat mycket tid i London och i vår släpps första singeln.

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016