Kalmars mest framgångsrika doldis

Att vara Kalmars omsättningsmässigt största företag, dess enda börsnoterade huvudkontor, ett av landets mycket få börsnoterade företag med en kvinnlig vd och samtidigt ett av stadens mest anonyma företag, borde vara en omöjlighet. Men det är det inte. Electra AB mår alldeles utmärkt.

Fast det där med att det skulle vara så särskilt att vara kvinnlig börs-vd, vill Anneli Sjöstedt inte prata om. Än mindre att Veckans Affärer korade henne till Sveriges tionde mäktigaste affärskvinna. Hon är med all rätt trött på sånt numera. Det är uttjatat. Hon vill mycket hellre tala om att hon gillar att göra affärer. Så har det varit sedan hon dubbade vinterdäck i pappas däckverkstad på Polhemsgatan. Ett öre per dubb fick hon. Men numera, med civilekonomexamen från Handels och allt, förstår hon att det nog trots allt var pappa som gjorde den bästa affären.
Dessutom var det ju formellt sett barnarbete. Så det pratar vi helst inte om det heller…

Kvar att tala om blir alltså egentligen bara Electra och hennes framgångsrika jobb där. Vilket sannerligen inte är så bara när allt kommer omkring. Komna så långt i vårt samtal har även Håkan Lissinger anslutit. Förutom att han är företagets förr-förre vd och ledamot i styrelsen, är han också son till Gunnar, Electras grundare. Håkan är rätt säker på att skälet till att jag uppfattar företaget som anonymt är att jag inte har bott i Kalmar tillräckligt länge. Andra kommer ihåg Electra redan från det gamla röda trähuset i hörnet Storgatan/Proviantgatan. Det var där det hela började 1949, berättar han och tillägger med ett stolt leende, att sedan dess har företaget visat positiva siffror i vartenda bokslut. Men vad gör man förutom att tjäna pengar?

Det märks att Anneli Sjöstedt har fått den frågan också många gånger förr. Hon tar en arenakonsert som liknelse. En passande tanke, kan man tycka. Electras kontor ligger granne med Kalmar FF:s Guldfågeln Arena. Ett band står på scenen. Framför dem en entusiastisk väntande publik. De vet precis vad de har kommit för. Men för att de också ska få det, har det krävts en hel del arbete backstage. Någon har sålt biljetter och byggt scenen, ljuset ska funka och ljudet vara perfekt. Det ska finnas tillräckligt med toaletter och någon ska sälja t-tröjor med turnéplanen.

Det är de 140 medarbetarna på Electra som är backstage i sammanhanget. Rockbandet är handlarna och scenen är butikerna. Antingen de egna kedjekoncepten Audio Video, RingUp, The Image och Digital Butikerna, eller utomstående aktörer som Cdon, Boxer, Ellos, Viasat, Halebop, Net1, Dustin, Webbhallen och flera andra.
Electra köper in och lagrar produkterna (i ett utrymme i gamla Volvofabriken, tillräckligt för att härbärgera tre fotbollsplaner), sköter distributionen, bygger butiksdatasystemet, tar i viss mån kreditrisken och fixar redovisningen. Och framför allt – ser till att slutkunderna (publiken) får vad de vill ha. Oavsett om det är en smart-tv, en mobiltelefon, en digitalbox, en kamera eller vad som helst. I de flesta fall utan att ha en aning om att det var från Electra i Kalmar man fick det.

Smart och effektivt. Det visas inte minst av börskursen som har gått som tåget under Annelis ledning. Electra är ett av mycket få företag som stadigt tjänar pengar i den lågmarginalbransch som hemelektronik utgör. Kan man i längden bedriva ett sådant företag framgångsrikt med Kalmar som bas? Även den frågan har Anneli Sjöstedt
fått många gånger från affärstidningarna i Stockholm, som tycker att det är lite exotiskt att ett framgångsrikt
börsföretag år efter år kan slå marknaden med häpnad från lilla Kalmar. Så Anneli svarar som hon brukar:
– Vilken plats skulle vara bättre? Söder om Trondheim/Östersund/Sundsvall kan vi leverera nästa dag i hela Skandinavien. Dessutom är Kalmar en stor handelsstad, mängder av lastbilar levererar varor hit varje dag. Tack vare att vi finns här slipper de att gå tomma tillbaka.

Fotnot: Texten, som är skriven av Thore Berggren, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016