Kalmarklassiker i ny tappning

Kalmarförfattaren Thomas Arvidsson debuterade 1975 med kriminalromanen Enkelstöten. Storyn utspelar sig i Kalmar och Stockholm. Föga troligt är att Arvidsson förutsåg den framgång som hans ironiska och humoristiska deckardebut och efterföljare skulle uppnå. I november har tv-serien Enkelstöten premiär, en serie som till stora delar har spelats in i Kalmar.

Efter ett antal romaner om studierektorn och hans rånarkumpaner filmatiserades böckerna i tre tv-serier på 1980-talet. I huvudrollen syntes Björn Gustavsson. 2004 kom den hittills sista boken om studierektorn.
Felix Herngren och Emma Bucht har regisserat 2017 års version av Arvidssons populära berättelse och i huvudrollerna finns Lotta Tejle och Sissela Kyle. Tv-serien Enkelstöten baserar sig på böckerna Enkelstöten och Dubbelstöten, men har ett nytt tema. Istället för originalets två män är det två yrkesverksamma kvinnor i övre medelåldern som planerar ett bankrån. Inspelningarna i Kalmar betydde mycket för de båda huvudrollsinnehavarna.

– Vi tyckte Kalmar var jättefint, vi ville vara längre i Kalmar, säger Sissela Kyle.
– Det var som att serien föll på plats när vi kom till Kalmar, det fanns många fina inspelningsplatser, tillägger Lotta Tejle.
– Man har letat efter väldigt typiska miljöer, med Ölandsbron och slottet i bakgrunden. Kalmar kommer verkligen till sin rätt, fortsätter Sissela.

Ni var ju och spelade in i en stad som inte är van vid filminspelningar. Ni hamnade i folks vardag. Hur är det som skådespelare att jobba i en miljö där allt inte är så ordnat som ni kanske är vana vid?
– Det ger ju något när man som skådespelare får komma till den riktiga miljön. Att få stå vid Ölandsbron och se havet och förstå var de här kvinnorna kommer ifrån, det ökar angelägenhetsgraden att få berätta den här historien, förklarar Lotta.

Hände det något oväntat under inspelningen?
– Ja, vi skulle göra en u-sväng på Ölandsbron och där fick man ju inte stanna. Det var väldigt högt upp och lite svårt och av någon anledning var det jag som skulle köra bilen och göra det där, men Lotta satt där i bilen och bara skrattade åt min töntiga u-sväng, berättar Sissela.
– Ja men du gjorde ju ingen u-sväng, du gjorde den i två delar, skrattar Lotta.
– Det blev i alla fall bra på film, försvarar sig Sissela.

De båda skådespelarnas upplevelser av originalserien har ingen påverkan på det nuvarande arbetet. Att titta på gamla produktioner var inte aktuellt, istället blickar de framåt. Det nya projektet tillhör en helt annan tid, långt från 1980-talet och även om de båda väl känner till tv-serien från förr, ser de Enkelstöten som ett nytt, eget projekt.
– Det är ju en helt annan tid nu, det handlar om två kvinnor och det blir en helt annan bakgrundshistoria.

När det nu är premiärdags för Enkelstöten, har Lotta Tejle och Sissela Kyle sedan länge avslutat arbetet med inspelningar och istället är det nya projekt som gäller. Sissela Kyle arbetar som chef på Parkteatern och Kretsteatern i Stockholm.
– Jag håller också på att spela in Fröken Friman, säsong fyra. Den här gången fokuserar vi på fackföreningen som övergripande tema. Det händer mycket roligt mellan de olika personerna. Och så dyker jag upp några gånger i Parlamentet.
Hur hinner du med allt?
– Jag har bra medarbetare!

Lotta Tejle återgår, efter en tids tjänstledighet för tv-inspelningar, till Dramaten där hon är anställd. Föreställningen ”Angels in America” har premiär i februari och i november påbörjas ett intensivt arbete med repetitioner. Som fast anställd kan det bli upp till tre produktioner per år.

Med så många år av erfarenhet, produktioner, projekt och roller, undrar man ju om det finns något kvar, som de drömmer om att få göra. Men de båda rutinerade, arbetsamma och ambitiösa skådespelerskorna har ett klart svar.
– Nej, jag funkar inte så, jag går in för det projekt som är aktuellt just nu och så fokuserar jag bara på det. Det jag reflekterar över mest är kanske vad som händer i samhället och världen och vad man vill säga om det, jag har inga direkta drömroller, resonerar Lotta.
– Jag brinner väldigt mycket för Kretsteatern nu och vill få ut kultur till människor. När det var Enkelstöten var ju det roligt, men jag går inte och drömmer om att göra något. Jag är i nuet, jag tror vi två är väldigt lika där, svarar Sissela.

Sissela och Lotta har sett det mesta av serien och tycker att den är både rolig och spännande och hoppas att många kommer att bänka sig framför premiäravsnittet.
Så, håll utkik efter premiären och följ med när studierektor Bertilsson transformeras till en modern kontext i vacker Kalmarmiljö, med hjälp av Sissela Kyle och Lotta Tejle.

Sissela och Lottas Kalmarfavoriter:

  • Det finns så vacker bebyggelse i staden, så många gamla hus bevarade.
  • Vi tyckte jättemycket om en plats nedanför Ölandsbron på Kalmarsidan, där man kan promenera. Svinö!
  • Området runt slottet, där det finns en jättetrevlig restaurang, Söderport. Där fick vi väldigt god mat. Det betydde jättemycket för oss när vi hade varit ute och jobbat hela dagen och kom in och var frusna och de var så vänliga och trevliga.
  • Kalmar Slott är alldeles fantastiskt.

Texten är skriven av Karolina Sörman och publicerades i Kalmarmagasinet nr 2, 2017. Foto: Pär Bäckstrand/TV4.