Julmässan på slottet firar 25 år

Med Kalmar Slott som bakgrund, upplyst av stämningsfulla marschaller, är den årliga julmässan en upplevelse redan innan man har satt foten på vindbryggan. Torsdagen den 24 november är det dags igen, då mässan slår upp sina portar för 25:e gången.

Varje år lockar Kalmar Slotts julmässa mängder av folk, närmare bestämt mellan 13 000 och 16 000 besökare. Oavsett om de kommer dit för att ta del av det stora utbudet av hantverkarnas varor eller de småskaligt producerade delikatesserna i slottsboden har de en sak gemensamt – alla vill ta del av den atmosfär och julstämning som bara kan upplevas under ett besök på slottsmässan i Kalmar.

En som vittnar om den speciella stämningen som skapas på slottet varje år är Michael Nilsson. Han är projektledare på Svenska slottsmässor, som har arrangerat mässan sedan starten.
– När det kommer till Kalmar Slott behövs det inte så mycket. Stämningen infinner sig utan en massa granris, den unika miljön gör jobbet! säger Michael.

Han berättar att man under mässans första år utnyttjade mer av slottet än vad man gör idag.
– Vi har fått förflytta oss lite beroende på vilka områden som har varit tillgängliga. Förr om åren kunde det stå utställare i alla rum, men nu för tiden håller vi oss till Förbrända salen, Gröna salen, Frökenrummen och Sturesalen. På nedre botten säljs mat och delikatesser i Borgstugan och Kungsköket, där besökarna kan botanisera i ett överflöd av godsaker. Vad sägs till exempel om småländsk ostkaka, hemkokta karameller och marmelader eller en nygrillad strömmingsburgare?
Det är även bottenplanet som Michael själv helst besöker när han får lite tid över.
– Här hittar man en massa läckerheter, småskaligt framställda produkter som inte går att finna någon annanstans.

Mässa för alla sinnen
Julmässan på Kalmar Slott är verkligen en mässa för alla sinnen. När man har fått något gott och värmande i magen väntar omkring 100 utställare en trappa upp. I försäljningsstånden kan man klämma, känna, dofta och inte minst köpa med sig professionellt utförda hantverksprodukter av olika slag. Det stora utbudet av bland annat handstöpta ljus, ullprodukter, smideshantverk och textilier gör att många passar på att köpa julklappar inför den stundande högtiden.

Några som har varit på plats med sina produkter under mässans alla 25 år är Anne Westrin och Per-Åke Josefsson från Lönneberga Slöjd & Snickeri, som säljer egentillverkade trähantverk och presentartiklar.
– Slottsmässan i Kalmar är något extra, dels för att den äger rum i en otroligt vacker miljö, men också för den trevliga och positiva publiken, säger Anne.

Texten, som är skriven av Sofia Ekholm, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 3 2016. Foto: Magnus Bremefors.