Hattmakarna Horisaki

De har byggt upp ett internationellt erkänt varumärke och deras hattar finns nu i trendiga butiker över hela världen. Möt designerduon Karin och Makoto Horisaki.

Handgjorda hattar med finish och patina, det är vad Kåremobaserade Horisaki design & handel är mest kända för.
– Vi påbörjar ett slitage, exempelvis genom att bränna med eld på filthattarna, men sedan ska det vara upp till kunden att skapa sin egen stil genom att själva forma och avgöra hur den ska se ut och användas, säger grundarna Karin och Makoto Horisaki.

Varje år skapar de två nya hattkollektioner som visas på modeveckan i Paris, i januari respektive juni. Under de här dagarna beställs hattar av modebutiker från olika delar av världen – Nya Zeeland, Ryssland, USA, Kina och olika länder i Europa för att nämna några. Resten av året jobbar paret i sin ateljé i Kåremo, tillsammans med sina tre anställda, för att producera beställningarna.
– Vi är väldigt tacksamma för att vi kan leva på det vi vill göra, det var vårt mål från början. Att dessutom kunna skapa arbetstillfällen här känns extra roligt, säger Karin.

Redan när paret träffades för sex år sedan jobbade hon som modist medan Makoto sysslade med smyckesdesign. Efterhand lades allt större gemensamt fokus på hattar och för drygt tre år sedan fick de sitt genombrott.
– Vår första hattkollektion visades på modemässan i Paris och många av våra drömbutiker uppskattade våra hattar och gjorde beställningar. Det kändes fantastiskt! Då bestämde vi oss för att köra vårt race fullt ut, säger Makoto.
– När vi skulle lämna Stockholm var det många som tyckte att vi var galna, att man måste bo i en större stad för att kunna lyckas i den här branschen. Men vår marknad fanns inte i Stockholm, vi ville satsa internationellt. Och vi förstod att det inte skulle fungera med den lilla friggeboden som vi då hade som ateljé vid vårt hus i Järna, fortsätter han.

I samma veva hittade de den lilla gården i Kåremo, vilket öppnade helt nya möjligheter. Den gamla lanthandeln, som därefter varit keramikverkstad för att sedan stå tom i några år, gjordes om till ateljé med utrymme för alla de moment som hattillverkningen kräver. I renoveringen har de återanvänt mycket av det som redan fanns på gården, vilket gör att en härlig charm sitter kvar i väggar och inredning. Här ger gedigna, gamla arbetsredskap och parets hantverk och kreativitet verklig själ åt ateljén.
– Vi såg vackra ytor och en möjlighet att både bo, driva vår verksamhet och ha en butik här eftersom det ligger så nära E22:an. Dessutom var det en stor bonus att komma närmare barnens mormor och morfar och resten av min familj som bor här i närheten, säger Karin, som är uppvuxen utanför Mönsterås.

Karin och Makoto bor nu med sina två barn Oto och Ida i huset som ligger bara några steg från ateljén och i våras öppnade de även egen butik. Också den kreativt, naturnära och charmigt inredd, med spår från tiden då den här delen av gården fortfarande användes som kvarn.
– Att flytta hit var det bästa beslutet vi tagit. Både praktiskt, estetiskt, kreativt, familjemässigt och ekonomiskt. En sådan här ateljé skulle vi exempelvis aldrig haft råd med i Stockholm, säger Karin och Makoto.

De gillar gemenskapen i Kåremo och ser det som en trygg och fin plats för barnen att växa upp på. Och att driva företag med internationella kunder tycker de också går bra.
– Det hade så klart varit fantastiskt med ett direktflyg från Kalmar till Paris, skrattar Karin.
– Men i övrigt skulle vi inte kunna önska oss något bättre vare sig det gäller familjeliv eller jobb. Det finns många fördelar med att driva företag på landsbygden och vi jobbar även mycket med andra lokala hantverkare och kreatörer, fortsätter hon.

Under hösten väntar ett nytt, spännande arbete för designerduon. Förutom hattar ska även deras första klädkollektion, som såldes in under modeveckan i juni, tillverkas i ateljén. Det är en unisexkollektion i linne, som de i viss mån själva ska väva och växtfärga i naturnära nyanser.
– Det känns roligt att testa något nytt och utmana oss lite, säger Karin.

Populära i kändisvärlden
Horisakis hattar har blivit populära i kändisvärlden och bärs exempelvis av artisten Lady Gaga, som ska ha köpt över tio stycken. För några månader sedan hörde även en journalist från The Wall Street Journal av sig och var nyfiken på hattskaparna från Sverige. Hon sa att hon hade intervjuat skådespelaren Don Johnson, som knappt hade kunnat prata om någonting annat än hur fantastisk hans nya Horisaki-hatt var.
– Det är alltid roligt att höra att vårt hantverk uppskattas. Men vi lever inte riktigt i samma värld som våra hattar lever i. Vi är stolta hantverkare som brinner för vårt arbete och inte lika mycket för det som händer i modevärlden, säger Karin Horisaki.

Fotnot: texten, som är skriven av Malin Gustavsson, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 3 2016. Foto: Albin Rylander.