Genuint hantverk som sprids över världen

På en gård i Ölvingstorp strax utanför Kalmar, med skogen som närmsta granne, driver Lars Gustavsson sitt mikroföretag. Farmer’s racer gör väskor, som numera finns över hela världen.

Lars Gustavsson är lärare på Ölands Folkhögskola och utbildad designer. Ursprunget till väskorna kommer från gamla mopedväskor och cykelväskor. Att bevara en tradition är lite av grundtanken i Lars Gustavssons genuina hantverk.
– Jag kände en längtan och ett behov av en väska som skulle kunna användas till många olika saker. En modern väska ska ju oftast användas till en funktion, att bära en dator eller kamera i. Jag gör väskor som man kan stoppa ner allt i; ved, kläder eller mat. Det trycker man ju inte ner i en modern väska med fin inredning, resonerar Lars.

Han berättar att han inte själv har vuxit upp med den här typen av väskor, så gammal är han inte. Istället har han letat efter förlagor. Oftast har han sett dem nersparkade vid pedalerna i en rostig traktor eller bredvid en gammal, skrotad moped i skogen. Väskorna håller ju längre än fordonen, förklarar Lars.

I logotypen finns historien konkretiserad. Den svartvita bilden gestaltar Lars morfar och en annan släkting. De står och vilar på potatisåkern, tillsammans med en gammal motorcykel. Det stora intresset i byn var att köra motorcykel på kvällarna. Bilar fanns ännu inte ute i byarna i Småland. Kopplingen mellan historien, arvet och väskorna blir tydlig. Att Lars själv när ett brinnande motorcykelintresse blir en självklarhet.

Att ta upp ett traditionellt hantverk till nyproduktion har tagit sin tid. På gården finns en liten verkstad med maskiner från nedlagda textilindustrier i Boråstrakten. Materialet, vaxad bomullscanvas, kommer från Skottland och läder köps in från Tärnsjö garveri i Sverige. Som liten kund är Lars mån om att ha en nära kontakt med leverantörerna. Att driva företag från Ölvingstorp går bra och har sina fördelar, menar Lars.
– Det är en fantastisk plats, och internet gör ju allt möjligt, det är nyckeln. Att det är en liten by är en tillgång för mig när jag säljer till exempelvis Tokyo. Det finns mer att berätta med bilder och texter som gör mitt företag unikt. Japaner är duktiga på att nosa upp små företag på udda ställen, det finns absolut fördelar med att finnas här jämfört med i en känd storstad.

Gården ligger på gränsen mellan det öppna landskapet och skogen, på lagom avstånd till jobbet. Lars säljer omkring 100 väskor om året. Varje väska packas och Lars kör dem till ett lokalt postutlämningsställe varifrån de skickas till hela världen. Produktutvecklingen är inte kostsam, men tar tid. Bara att utveckla ett skosnöre inuti väskan, som fäste till nycklar, tog ett år. Och även köpprocessen är relativt lång.
– Jag har nära kontakt med mina kunder och har fått höra hur länge kunderna har varit inne på hemsidan. Ofta har de varit i köptagen i ett år. De är noga med att undersöka och titta. Därför är det viktigt för mig att inte hela tiden utveckla nya produkter. Då kan mina kunder vara säkra på att det inte kommer några nya produkter att ta ställning till. Jag hade kunnat göra nyheter varje vecka men då hade jag förlorat min trovärdighet. Om jag påstår att väskorna ska hålla över generationer kan jag inte hela tiden utveckla nya produkter.

Lars Gustavsson är noga med att ha ett strategiskt varumärkestänk i sitt arbete. På väskorna finns en liten svensk flagga som en viktig budskapsbärare. Att presentera den svenska hantverkstraditionen är drivkraften i Farmer’s racer. Lars har sett, både genom kunder utomlands och i sitt arbete med nyanlända
flyktingar, hur bilden av Sverige förändrats.
– Det är inte längre Abba eller Björn Borg som Sverige är känt för, det är vår samhällsbyggnad. Då blir det viktigt för mig som exportföretag att jag kan bidra till att bygga upp samhället. Jag jobbar med folkbildning på Ölands folkhögskola och jag hoppas att fler större företag kan jobba på det sättet, att bidra till att bygga upp bilden av vårt svenska samhälle. I Sverige finns en långsamhet och tolerans, och vi har så enormt mycket plats, det bor så få människor här.

Har du alltid väskan slängd över axeln?
– Ja, det är nästan en hobby att tänka ut vad jag ska ha med mig idag.
Vad finns alltid i din väska?
– Nycklarna och en liten verktygslåda till motorcykeln.

Texten är skriven av Karolina Sörman och publicerades i Kalmarmagasinet nr 2, 2017. Foto: farmersracer.com.