Driver en fredlig kafferevolution

Att dricka kaffe i Kalmar är enkelt, gott och upplevelserikt. Cafékulturen är väletablerad och variationen stor. I närområdet finns lantcaféer och gårdsbutiker och på Kvarnholmen finns allt från klassiska konditorier med gräddbakelser och bryggkaffe, till trendiga coffee houses med smoothies, macchiato fantastico och rawfood cakes. Kaffet hos Balck Coffee på Storgatan är inte riktigt som alla andra. Här står kaffebönan i centrum och du kan njuta av en helt unik kaffeupplevelse.

Proffscyklisten Sebastian Balck gav upp elitkarriären efter en skada. Trots motgången och stukade drömmar blev det en omstart och en början på något helt annat. Ett gammalt kaffeintresse blåstes till liv och en hobby blev en passion. Nu drömmer Sebastian Balck om en kafferevolution som ska skapa långsiktighet och hållbar utveckling.
– Vi jobbar med det som kallas specialkaffe och har tre ledord: transparens, kvalitet och hållbarhet, berättar Sebastian Balck och fuktar kaffefiltret med ångande varmt vatten.

Han brygger mig en kopp för hand med utvalda bönor från Rwanda. Det tar en liten stund, ungefär som att vänta på en Latte. Balck Coffee är även ett microrosteri. Fem till tioprocent av dagens produktion går till privatkonsumenter, resten till restauranger, caféer och arbetsplatser. Tidigare har inköpen av specialkaffe skett tillsammans med andra microrosterier via kaffehandlare. Snart blir det något helt annat. Inom några månader anländer en godspråm till Kalmar hamn. I lasten finns tio ton specialkaffe.

– Vi har rest till Rwanda för att besöka plantagerna, vi har sett hur bönorna plockas och vet precis vilka odlarna är, vad de heter, vilka logistikföretag som är inblandade och hur transporten till Sverige kommer att ske. Det är transparens. Det finns inga kaffehandlare som skär emellan, vi betalar ett högt pris och odlaren får en stor del av detta. Det ger kvalitet. När bonden vet att han får bra betalt, är han beredd att odla med kvalitet, plocka de bästa bönorna med rätt mognad och inte bespruta dem. När man odlar med transparens och kvalitet leder det till hållbara odlingar, förklarar han.

Att handla med Rwanda verkar inte vara helt okomplicerat. Sebastian Balck har gjort mycket för att kvalitetssäkra sin egen del i processen och för att undvika fallgroparna.
– Vi har skrivit fleråriga avtal direkt med bönderna och de får 10–15 gånger mer betalt av oss än av industrierna. Bönderna handlar helst direkt med rosterierna. Första inköpet på det här sättet är 10 ton kaffe och det sysselsätter 100 arbetare. Vi får hoppas att det inte kommer en container med sand, skämtar Sebastian, men vidhåller att exporten sker under övervakande av det nationella kontrollorganet RTC.

I kaffebaren på Storgatan finns både bröd och godfika, allt med så naturliga råvaror som möjligt.
– Jag vill vara med och påverka omställningen från industrikaffe till hållbart kaffe. Om fem år kommer kaffet att vara mer värdefullt och bättre för bonden, avslutar Sebastian.

Fotnot: Texten, som är skriven av Karolina Sörman, publicerades i Kalmarmagasinet sommaren 2017. Foto: Albin Rylander.