95% av världstillverkningen sker i Påryd

Överallt omkring oss finns de, Elfverson & Co:s produkter. De små träpluggarna du får med din nya Billybokhylla kommer därifrån. Trähatten på whiskyflasken hemma i barskåpet är med största sannolikhet tillverkad av Elfverson. De gör även den klassiska moraknivens röda handtag och skeppshultsstekpannornas trähandtag. När barnen leker med träleksaker från BRIO, så leker de förmodligen med en Elfversonprodukt. Men den produkt som är mest känd är nog kalmartrissan, den riksbekanta jojon som firar 86 år i år.

Anor från 1800-talet

1894 köpte familjen Elfverson en liten trådrullsfabrik i Trekanten. Företaget expanderade och 1910 startade Elfversons verksamhet där den nuvarande fabriken ligger. Efter en konkurs i början av 20-talet så nystartade fabriken 1922 under namnet Elfverson & Co, ett namn som hängt med ända till nu. Ursprungligen bestod produktionen av trådrullar och verktygsskaft. Men på 1930-talet började företaget även tillverka medicinburkar i trä och sedan också trähattar till flaskor.

Jojon kommer från Filippinerna

Kalmartrissan är den produkt som Elfverson & Co förknippas starkast med, trots att jojotillverkningen bara utgör mellan fem och tio procent av företagets omsättning. I 70 år har företaget svarvat jojor.

Ursprungligen kommer jojon från Filippinerna. Den kom till USA på 1920-talet och det var där som Gösta Elfverson hittade den. Han tog med sig jojon hem och startade produktion av trissor här 1932.

Jojons popularitet har skiftat under åren, på 50- och 70 talen hade jojon sina stora försäljningstoppar. Ett normalt år tillverkas ungefär 150 000 Kalmartrissor, men ett riktigt toppår kan produktionssiffrorna komma upp i nästan en miljon trissor.

95 procent av världsmarknaden

Elfversons viktigaste produkter idag är trähattar till flaskkorkar. Trähattstillverkningen står för 50 procent av den totala produktionen. Tillverkningen startade efter andra världskriget. Då var efterfrågan stor eftersom tillgången på råvaror till plastindustrin var mycket dålig. Elfverson & Co är en av endast två tillverkare av trähattar i världen med hela 95 procent av världsmarknaden när det gäller trähattar.

Trähattarna formas i en svarv, sedan präglas de som mynt med olika varumärkesnamn och mönster. Präglingen sker med högt tryck och ger fantastiska detaljrika hattar, som pryder många världsberömda drycker. Grönstedts konjak, flera whiskysorter från både Skottland och USA, vodka, tequila, rom och även olivolja kan du få i flaskor som pryds av dessa trähattar. En order på 600 000 Jack Daniels korkhattar har producerats så nästa gång du dricker whisky, och förundras över den vackra trähatt som pryder flaskan, kan du vara ganska säker på att den är tillverkad i småländska Påryd, strax utanför Kalmar.