En doft av Italien

Vad är egentligen en doft av Italien? Den frågan vill Annelie Friberg besvara i sin trädgård Villa Famiglia, som ligger i samhället Vassmolösa, söder om Kalmar. Det som från början var ett hobbyprojekt har vuxit till ett besöksmål med restaurang, försäljning och knappa tiotalet säsongsanställda ungdomar.

Efter att ha renoverat huset 2002 var det dags att ta tag i trädgården. Startskottet var Annelies inneboende längtan till sydligare breddgrader och ett grundmurat intresse för färg och form.
– Jag tog bort träd och buskar och upptäckte en potential att vidareutveckla, men jag hade ingen bakgrund inom trädgårdsarbete, förklarar Annelie.

Med resor till Italien som inspirationskälla, formades idén att bygga upp en egen medelhavsträdgård.
– Jag ramade in den med buxbom och idegran, inspirerades av böcker och satte olivträd i terracottakrukor. Och det blev ju fint, men jag ville hitta ett sätt att göra mer, förklarar Annelie.
När bekanta började be om krukor tog Annelie Friberg kontakt med lokala leverantörer i italienska Imprunetta och formade ett koncept som ingen annan har. I takt med tiden ökade intresset och passionen enormt.

Annelie Friberg arbetar heltid som läkare. På kvällar och helger söker hon inspiration och idéer. Till förra säsongen byggdes ett nytt kök och hon skapar menyerna själv. På sina årliga inköpsresor till Toscana handplockar hon krukor och växter av bra kvalitet.
– Doften av Italien är sötaktig av lavendel och citrus, det ska finnas krukor med träd och kryddor. Här kan man sätta sig ner med ett glas vin och äta från den italienska menyn, man kan köpa med sig krukan och trädet hem eller man kan bara gå runt och låta sig inspireras i de olika miljöerna jag har byggt. Men det ska också finnas ett lugn, häromkring finns ängar med betande hästar, en känsla av Toscana. Man ska känna atmosfären av att Italien är runt hörnet.

Har du någonsin tvekat eller låtit verkligheten sätta stopp för någon idé?
– Det har tagit tid att lära sig hur man sköter medelhavsväxter i vårt klimat, det handlar om ljus, näring och att förvara dem inne på vintern. Villa Famiglia utvecklas hela tiden, men det handlar ju om ekonomisk bärighet. Jag har gjort det här och jag är stolt över det jag har skapat. Det krävs mycket energi för att starta igång varje år men det är ju ett sätt att hålla landsbygden levande.

Säsongen på Villa Famiglia börjar i maj och pågår till september. Annelie Friberg ser fram emot ännu en härlig säsong i sin medelhavsträdgård.
– Det roligaste är när någon säger ”vilken fantastisk miljö det är här, det här hade jag inte väntat mig”. Det driver mig, avslutar Annelie.

Fotnot: Texten, som är skriven av Karolina Sörman, publicerades i Kalmarmagasinet sommaren 2017. Foto: Albin Rylander.