10-årsjubileum för Krusenstiernska teatern

Sommaren 2008 slog Krusenstiernska teatern upp portarna för allra första gången. Då fick vi se lustspelet ”Lånta fjädrar” som utspelade sig i Kalmar under det glada 20-talet. Genom åren har vi sedan fått uppleva allt från förväxlingskomedi i 60-talsmiljö till en semesterresa med Gustav och Lena från tv-programmet ”Svensson Svensson”.

Sommarens föreställning utspelar sig för exakt 100 år sedan, närmare bestämt 1917 i en vacker lärarbostad i Kalmar. Elsa och Valdemar är på väg att fira sin första bröllopsdag när både bjudna och objudna gäster börjar dyka upp.
– Det är en klassisk komedi med hattar, käppar och kostymer. Det är en fördel med utomhusteater, att man kan ta i lite, och eftersom trädgården vi befinner oss i andas punsch och skruvade mustascher passar det in. Själv spelar jag en riktig galenpanna, en ensam varietéartist från Östergötland, berättar Robert Gustafsson, som är en av delägarna i Krusenstiernska teatern och var med när allt började.
– Jag hade aldrig spelat sommarteater och pratade med Vicky von der Lancken om att jag var sugen på att testa det. Vi började spåna och när vi tittade på hur utbudet såg ut runt om i landet upptäckte vi att mycket var koncentrerat till västkusten. Som sommarölänning hade jag alltid tyckt att Kalmar sov en Törnrosasömn, men nu kunde jag se att det började hända saker i näringslivet, att det fanns en ny framtidstro. Det är där vi ska vara, det är där det händer, tänkte jag.

Tillsammans med Vicky von der Lancken och Peter Dalle åkte Robert till Kalmar för att titta på möjliga platser för en ny utomhusteater.
− Vi fick ett fantastiskt mottagande av kommunen, som visade oss runt, och när vi kom in i Krusenstiernska Gården blev vi blixtförälskade alla tre.
Samtidigt kände de att trädgården var för liten och åkte därför vidare för att titta på andra platser.
– Men vi kunde inte släppa den vackra trädgården vi hade sett, så lite senare åkte vi tillbaka. Den här gången stegade vi upp ytan och började skissa på ett papper. Gräsmattan var faktiskt större än vi hade trott. Så där och då bestämde vi oss; det är här vi ska vara, berättar Robert.

De räknade med att det skulle ta tid att etablera en helt ny teater.
– Vi trodde att det skulle bli en del halvtomma föreställningar i början, men det var fullt från start. Det sa bara pang, berättar Robert.
– Det fanns en publik och analysen vi hade gjort av Kalmar stämde, staden var på gång. Numera finns det massor av evenemang, det har öppnat nya restauranger och hotellen har fullt. Kalmar har gått från att vara en ganska sömnig stad till att finnas med i sommartoppen. Det har varit fantastiskt att få bidra till den resan, fortsätter han.

Minst vartannat år står han på Krusenstiernska teaterns scen, ibland blir det oftare, och med tiden har Robert rotat sig allt mer i Kalmar. Han har köpt ett hus, där han bor delar av året, och för ett par år sedan blev han krögare. Tillsammans med Vicky von der Lancken och Anders Hansson Skaret driver han restaurangen Park Hermina som ligger mitt i Kalmar Stadspark.
– Kalmar känns väldigt mycket som hemma numera. För mig är den gyllene tvåenigheten, Kalmar och Öland, en oslagbar kombination. Öland är unikt, de som blir kära i ön blir det för livet, och i Kalmar får jag den ultimata kombinationen av jobb och vila. På sommaren jobbar jag fyra timmar om dagen på teatern och resten av tiden kan jag bara njuta av att vara ledig i en härlig sommarstad. Men jag kommer också hit när jag ska skriva eller vill dra mig undan. Kalmar betyder mycket för mig och teatern har fått ett helt fantastiskt mottagande. Vi kunde inte ha valt en bättre plats.

Fotnot: texten publicerades i Kalmarmagasinet sommaren 2017.