Visionen om en papperslös redovisningsbyrå

Kenny Håkansson och Erik Lindblom tyckte att redovisningsbranschen var alldeles för papperstung och bestämde sig för att försöka ändra på det. Tillsammans startade de det Kalmarbaserade företaget Arkimera. Till sin hjälp tog de inkubatorn på Kalmar Science Park.

– Inkubatorprocessen fick oss att tänka stort redan från början och har varit en viktig hörnsten i vårt arbete med att ta fram en skalbar affärsmodell, säger Erik Lindblom. Nu räknar vi med att rekrytera tio nya medarbetare det närmaste året.

Arkimera har utvecklat en bokföringsrobot som hämtar uppgifter från underlaget som ska bokföras och matar in dessa uppgifter i användarens redovisningsprogram. Eftersom roboten är självlärande kan den gissa sig till vad användaren vill göra och därför spara mycket tid när det gäller att fylla i uppgifter som upprepas ofta, exempelvis konteringar. På så vis får användaren mer tid över att utföra andra mer avancerade arbetsuppgifter.

För sin affärsidé har de nominerats till priset ”Framtidens entreprenör” och ”The Serendipity Challenge”. Företaget
satsar nu på att expandera både i Sverige och internationellt.

I Kalmar Science Park ingår både nystartade och etablerade företag som vill utvecklas och växa för att möta framtidens utmaningar. Läs mer på www.kalmarsciencepark.se.

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016