Upptäck Kalmars nya matscen

Det bubblar på matfronten i Kalmar och under det senaste året har flera nya restauranger och krögare etablerat sig. Staden som tidigare varit anonym när det gäller mat håller nu på att placera sig på Sveriges gourmetkarta.

Bredd kanske är ordet som bäst beskriver matutbudet i Kalmar, här finns allt från delikatessen
kroppkakor till spännande internationell mat. Den som vill kan uppleva det libanesiska köket, kolgrillade turkiska spett eller äkta italiensk pizza. Det finns många smaker att upptäcka för den som vill hitta nya favoriter.

Samtidigt håller Kalmar på att utmärka sig på den svenska matscenen. När restaurangguiden White Guide Nordic 2016 nyligen listade Sveriges 92 bästa restauranger placerade sig nyöppnade Restaurang Postgatan i Kalmar på listan. På denna gastronomiska mötesplats serveras skandinaviskt smakhantverk. Med två toppvärvningar från den välrenommerade restaurangen PM & Vänner i Växjö spänner de musklerna på den lokala matscenen. Här stoppas egen korv, laxen röks och fonden står på långkok.
– Vi älskar att göra saker från grunden och använder i så stor mån som möjligt Kalmar som vårt skafferi, berättar Johannes Persson som är kökschef på Postgatan.
– Våra grönsaker kommer från Solmarka gård och kött köper vi hos Västersläts gårdsbutik och Tvärskogs vilt. I somras kunde vi till och med bjuda på ägg från Kattrumpan, kan det bli lokalare än så?

Med i White Guide Nordic fanns även restaurangen Trädgårdsgatan 26 i Borgholm och krögaren där, Jonas Åhman, kommer under våren 2016 att öppna en ny restaurang i Kalmars klassiska Tullhus med anor från 1886. De höga ambitionerna från Trädgårdsgatan 26 följer givetvis med till
restaurang Tullhuset och här kommer regional mat med intryck från världen att serveras. Jonas älskar att skapa rätter och testa fram nya menyer, något som gästerna kommer att märka.
– På Tullhuset kommer vi att bjuda på inspirerande matlagning där menyn ofta förnyas. Vi kommer att servera trerätterskoncept samt en lättare meny under sommartid, berättar den blivande Kalmarkrögaren Jonas Åhman.

Tullhuset kommer att erbjuda ca 40 platser och främst ha öppet kvällstid. Restaurangen kommer också att erbjuda en liten avechörna för den som vill avsluta middagen med en kaffe eller konjak.
– Det har varit väldigt stimulerande att driva Trädgårdsgatan 26. Att få skapa en av Nordens bästa restauranger i sitt eget hus är en häftig grej. Jag kommer givetvis att fortsätta att leverera på samma höga nivå och tycker det ska bli väldigt spännande att starta upp i en ny stad. Många av mina gäster har åkt från Kalmar till Borgholm för att besöka mig tidigare, nu blir det kul att få komma till dem, tycker Jonas.

Många Kalmarrestauranger har fått utmärkelser av olika slag:

WHITE GUIDE NORDIC
Postgatan

WHITE GUIDE
Gröna stugan
Kallskänken
Kalmar Kött & Bar
Mr & Mrs Hansson
Postgatan
Slottsrestaurangen Kalmar

CHAÎNE DES RÔTISSEURS
Slottsrestaurangen Kalmar

Fler restauranger och caféer hittar du i appen som du kan ladda ner till din mobil. Sök på Kalmar i din butik och ladda ner KALMAR (official).

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016