Tänk om Kay Wiestål inte hade blivit sjösjuk…

Vi hade till exempel inte haft Kvarnholmens Centrumförening eller Victoriadagen på Öland. Båda är hans verk. Managementbolaget KW Produktion AB med säte i Kalmar hade knappast haft stjärnor som Björn Borg, Ingemar Stenmark, Thomas Gustavsson, Peter Forsberg, Magdalena Forsberg och Joakim Haeggman under sina vingar. Men det började i Holmsund, Umeås uthamn, för ett antal år sedan. Skeppsredarsonen Kay hade tagit realexamen med bravur och som belöning fick han en resa med rederiets M/S ”Tusna” från Kalmar med destination Antwerpen och Dover.

– Jag blev sjösjuk så fort vi lade ut. Och det släppte inte. Jag låg i en koj i kaptenshytten och levde på knäckebröd hela resan. Trots dessa hemska minnen från bland annat Kalmar, kom han tillbaka hit i december 1974, värvad som tränare för Kalmar FF. Då hade han hunnit med att vara fotbollsproffs i USA; San Fransisco och Saint Louis, efter att ha fostrats i konsten att spela forward i OPE i Östersund.

Efter två år startade han sitt managementbolag, som bistår idrottsmän och dito kvinnor med kontakter och upprättande av diverse kontrakt. Han hjälper dem helt enkelt att få ut det mesta möjliga av en proffskarriär. Totalt räknar han ett 80-tal kunder i den genren.

Mediamagnet

Samma år väckte han idén till centrumföreningen och fick med sig fastighetsägare, affärsmän och Kalmar kommun i ett unikt samarbete som lever och utvecklas än i dag. År 1979 var det dags att börja fira kronprinsessan Victorias födelsedag, 14 juli i Borgholm på Öland. Det är en fin tradition som lever kvar och som gav Kay titeln ”Årets Mediamagnet i Kalmar län 2004”, signerad av ordföranden i Regionförbundet, Anders Åkesson och överlämnad av kommunalrådet i Kalmar, Kjell Henriksson. Och det är klart, drar man hit 100- tals internationella och nationella mediamänniskor varje år, så är man värd den titeln.

– Det är en ära för mig, absolut! Kommenterar Kay.

Flyger och far

Sjösjuk må vara, men flygsjuk är han definitivt inte. Han tillbringar i genomsnitt 130 dagar per år i luften.

– Då är det skönt att komma hem till Kalmar och till sommarhuset på Öland. Jag är ju uppväxt vid havet och kan njuta av våra fantastiska miljöer här nere. Jag njuter av att spela golf och är förresten ordförande i Grönhögen Golf, avslöjar han. Men det är nog inte i Grönhögen på södra Öland han fått sin vision om Kalmars ”Manhattan”, snarare i luften över New York:

– Jag skulle vilja göra om hela hamnområdet i Kalmar till bostäder och kontor, säger han. Möjligen får uttalandet tolkas som en sentida hämnd för den ungdomliga sjösjukan. Det var ju i Kalmar hamn den började…

Fotnot: Texten, som är skriven av Acke Sandström, publicerades i magasinet Upplev Kalmar nummer 8, 2004