Ser vinster med samarbete

Linnéuniversitetet är en smältdegel av människor från olika platser i Sverige och världen. Några av dem väljer att stanna kvar i Kalmar efter studierna och förverkliga sina drömmar och idéer. Grundarna bakom Transistor Film, WebReady och HultbergMartens är några exempel. De passar dessutom på att utbyta erfarenheter med varandra.

TRANSISTOR FILM – Fördelen med att starta företag i en mindre stad är att det sprids snabbare om man gör någonting bra, säger Daniel Thörnblad, vd och regissör som tillsammans med Tom Karlsson startade filmproduktionsbolaget Transistor Film efter studierna vid det som då hette Högskolan i Kalmar.

Karlskronabördige Daniel och Tom, som från början är från Vänersborg, gick i samma klass på Medieproduktion-
och journalistikprogrammet, och byggde under tiden upp ett kontaktnät i stan.
– Vi kände att vi hade ett bra läge att utgå från och den input vi fick från folk på högskolan gjorde det naturligt att
fortsätta i Kalmar, trots att vi inte kommer härifrån från början, säger Daniel.

Sedan starten 2009 har Daniel och Tom, som är filmfotograf och klippare, tagit in ytterligare delägare i firman, som nu även består av Fredrik Doohan, producent, och Peter Almén, filmfoto/klippare. För att stärka filmproduktionsmöjligheterna jobbar de mycket tillsammans med regionens resurscentrum för filmproduktion, Reaktor Sydost.
– All form av kulturproduktion är viktig för en levande stad.

Samarbetet med HultbergMartens och WebReady ser Daniel som fördelaktigt, då de kommer från liknande bakgrunder.
– Utbyte med andra företagare med liknande erfarenheter är bara nyttigt, konstaterar han.

WEBREADY Med rötterna i Kalmar och Mönsterås var valet inte svårt för Nicklas Jarnesjö och Oscar Karlsson när
det kom till att stanna kvar i stan efter att ha utbildat sig till webbutvecklare på Linnéuniversitets Webbprogrammeringsprogram. Nicklas grundade WebReady under pågående studier och har sedan dess drivit företaget tillsammans med den före detta klasskamraten och numera delägaren Oscar.
– Vi är en webbyrå med starkt konsultfokus. I början jobbade vi mycket med mindre, lokala företag och hjälpte dem med deras webbnärvaro. På senare år har vi omprioriterat en del och nu riktar vi mer in oss på resurskonsulting, vilket innebär att vi kan bli del av ett företags egen utvecklingssektion och hjälpa till med deras projektarbeten, berättar Nicklas.

HultbergMartens och Transistor Film kom de i kontakt med via Kalmar Science Park.
– Den personliga kontakten med dessa företag har blivit en viktig del för oss. De andas båda kvalitet och det är skönt att ha dem i vårt kontaktnät. Just HultbergMartens ser vi lite som ett systerbolag, då vi nästan är lika gamla och har liknande värderingar vad gäller företagande. Vi är passionerade när det kommer till utveckling och personligt lärande, och strävar alltid efter att förbättra våra kunskaper och spetsa till kompetensen.

HULTBERGMARTENS Turistbyråer i miniformat, ett skylt- och symbolsystem för Länssjukhuset, en ambulerande utställning för Kalmar läns museum och en grafisk profil åt Stagneliusskolan – den multidisciplinära
designstudion HultbergMartens arbetar med ett brett spann av beställare.
– Vår breda teoribildning inom komposition och typografi gör oss efterfrågade i både större och mindre produktioner, säger Tove Martens, som tillsammans med Lina Hultberg startade byrån under sista terminen
på Linnéuniversitets treåriga utbildning Reklam, grafisk design och visuell kommunikation.

Eftersom företaget redan var igång när tjejerna tog examen bestämde sig Tove, som kommer ifrån Vadstena, för att dröja sig kvar i Kalmar.
– Jag håller med Lina, som kommer härifrån, att Kalmar är Sveriges trevligaste ”håla”. Här finns folk med bra klipp i som försöker utveckla och göra Kalmar till något mer!

Några av dessa personer är grundarna av WeReady och Transistor Film, företag som HultbergMartens samarbetar
en hel del med.
– För oss är det viktigt med samarbetspartners som ingjuter samma dignitet i sitt jobb som vi. Med dem vid vår sida så kan vi leverera samma tjänster som en helhetsbyrå och därmed ge större valfrihet inom grafisk formgivning till lokala beställare.

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016