Levande landsbygd

Kalmar är en härlig plats att bo på och även utanför stadskärnan finns det många ställen som vibrerar av liv och verksamhet. En sådan ort är Påryd tre mil sydväst om Kalmar, där bland annat lantcaféet, träföretaget Elfverson & Co och utomhuspoolen bidrar till samhällets tillväxt och till gemenskap för de cirka 1 000 invånarna.

PÅRYDS LANTCAFÉ Mitt i Påryd ligger Påryds Lantcafé, som öppnade 2013 och sedan dess har blivit något av en samlingsplats för ortsborna. Ägarparet som driver det kombinerade caféet/kvarterskrogen heter
Christian och Larissa Anderberg och kommer från Kalmar respektive Tyskland.
– Efter många resor visste vi att vi ville bo och verka i en levande landsbygd och började titta på hus runt om i kommunen, säger Christian och fortsätter:
– När vi kom till Påryd märkte vi att människorna var väldigt snälla, mysiga, härliga och pratglada, så när vi hittade ett hus var valet att flytta hit inte svårt.

De beskriver orten som ett levande samhälle på framfart, där man aldrig har mer än några minuter till lugnet i skog och mark.
– En stor bonus är att servicen i byn är hög, särskilt när det kommer till barnomsorg och skola, säger Christian, som sedan ett och ett halvt år tillbaka kan titulera sig pappa till lilla Ida.

Påryds Lantcafé serverar lunch fyra dagar i veckan och på helgerna erbjuder man en helgmeny.
– Dessutom säljer vi mycket smörgåstårtor och exotiska plankor, säger Christian, som i framtiden hoppas kunna satsa ännu mer på catering.

Han hoppas att caféet medverkar till att öka Påryds dragningskraft för folk utifrån, vilket han också tror att det nyinstallerade fibernätet bidrar till.
– Det ökar attraktionskraften ytterligare och är en trygghet och en förutsättning för att Påryd ska kunna blomstra.

ELFVERSON & CO Med över hundraåriga anor är Elfverson & Co ett företag som under lång tid har haft stor betydelse för Påryd.
– Förutom våra 45 anställda i fabriken så bidrar vi med jobb till andra på orten, bland annat rörmokare, posten, caféet och maskintillverkare, säger marknadschef David Paajanen.

Genom åren har företaget tillverkat en mängd olika produkter, från trådrullar och Brioleksaker till penselskaft och tappar till Ikea. Mest känt är företaget dock för sin tillverkning av den berömda jojon Kalmartrissan, som började tillverkas redan 1932, och för sina trähattar som tätar flaskor från över 80 spritmärken världen över.
– Elfversons började tillverka sprithattar redan 1913 och förutom en mindre nedgång under 1950-talet då plasten gjorde sitt intåg har vi ökat produktionen. Nu säljer vi trähattar till framstående spritföretag över hela världen. 2015 tillverkade vi 47 miljoner trähattar, berättar David och lägger till att företagets framgångar till stor del beror på personalens motivation och kunskap.

PÅRYDSBADET Ända sedan 1977 är det centralt belägna Pårydsbadet ett ställe för ortsborna att samlas på under sommarhalvåret. Både 25-metersbassängen och den mindre bassängen för barn är tempererade och används från slutet av maj, då elever från den närbelägna skolan brukar bli de första besökarna.
– Skolan ligger bara 100 meter från badet, som är väldigt populärt hos eleverna. Varje år arrangeras också en simskola. I fjol hade vi 123 elever, vilket är rekord, säger Bengt Jansson, ordförande i IFK Påryd och ansvarig för verksamheten.

Idrottsföreningen sköter med hjälp av bidrag från kommunen om driften av poolerna, kiosken och de grönytor som omger området.
– Badet har stor betydelse och bidrar till ett levande samhälle. Hit kommer både lokalbor och turister för att njuta av ett svalkande dopp.

Fotnot: Texten, som är skriven av Sofia Ekholm, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016