Kontaktskapande som affärsidé

Yunfeng Wang pluggade på universitetet i Shanghai men ville göra en del av sin
utbildning utomlands. Nordeuropa hade en mystisk klang som hon var nyfiken
på och eftersom hennes hemuniversitet hade ett utbytesavtal med
Linnéuniversitetet föll valet på Sverige och Kalmar.
– Jag trodde faktiskt att det var en ganska stor stad innan jag kom hit för det fanns så mycket information att hitta om Kalmar på nätet, säger hon. 

Efter studierna startade Yunfeng konsultföretaget Wang Advanced Consulting, som till en början mest arbetade med att skapa kontakter mellan Kina och Sverige. Idag har hon vidareutvecklat företaget och arbetar också med att ta svenska produkter till den kinesiska marknaden. Det innebär mer resande och involverar fler människor men känns som helt rätt väg att gå, tycker hon.

Att starta företag i Kalmar har hon upplevt som positivt eftersom det är lätt att lära känna folk här och det därför finns mindre behov av att marknadsföra sig för att komma igång. Men ibland tycker hon att det går lite långsamt att få saker att hända och att klimatet är lite mer konservativt än i en storstad. Som stad att leva i har hon bara positiva saker att säga om Kalmar.
– Jag älskar naturen och enkelheten här. Naturen ger mig frihet och ro att tänka och reflektera, och eftersom det
är en liten stad är det lätt att nå allting. Jag kan aldrig hitta en sådan känsla i Shanghai där jag bodde förut. Och egentligen spelar det ingen roll var hon har sitt företag, förklarar hon.
– Det finns inga begränsningar idag. Vi kan enkelt få kontakt med världen utanför oavsett var vi bor.

Ett påstående hon själv onekligen är ett lysande exempel på.

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016