I Kalmar fann de kärlek och stolthet

Lotta och Tomas hade just byggt färdigt sitt hus i Malmö. Trots det bestämde de sig snabbt för att ta chansen att flytta till Kalmar.

Det hela började med en bilresa. Det lilla kollektivet bestående av Lotta och Tomas Begic, Kim och Pontus Wiktorsson och
Jimmy Molin, satte sig i bilen och styrde mot Kalmar. Det var ingen enkel och självklar resa. De många milen, den smala
och primitiva vägen från Malmö, det gråa vädret och långsamtgående traktorer gjorde inte färden enklare.
– Jag var beredd att vända och åka hem igen, förklarar Lotta Begic.

Anledningen till resan var den upphandling som pågick om verksamheten på Slottsrestaurangen. Gänget har en gemensam historia från Wallmans Salonger i Helsingborg och Malmö men det var i Köpenhamn som de arbetade sig samman mest. Men trots den massiva tystnaden i bilen fortsatte färden ända fram till Kalmar och Kalmar Slott.
– Vi började med att vandra runt vallarna och sedan in i slottets salar. Det kändes direkt att detta skulle bli bra, förklarar Tomas.
– Ja, och så fortsatte vi in på stan och mötte julskyltningen. En idyllisk småstad med Astrid Lindgren-känsla, det var massor av folk, de höll varandra i händerna och det var många smågator. Vi möttes av värme och kärlek. När vi körde ut ur staden sa jag att här kan jag tänka mig att bo, berättar Lotta.
– Vi hade just byggt färdigt vårt hus i Malmö. Vi hade siktat in oss på den första lugna sommaren på tre år. I Malmö skulle vi bo resten av livet. Vi bestämde oss nog för att flytta till Kalmar på vägen hem den där gråkalla novemberdagen, förklarar Tomas.

Därefter började Lotta och Tomas med förberedelser och menyidéer.
– Slottets miljö kräver mycket av oss, men det är fantastiskt kul att få jobba med den utmaningen. Vi vill servera en smakupplevelse värdig ett 800 år gammalt slott. Vi gör mat som tilltalar matkunniga människor och vi gör vår grej fullt ut. Hos oss är gästen alltid i centrum, förklarar Tomas och Lotta växelvis i munnen på varandra.
– Livsvärdesmässigt har vi gjort en jättevinst när vi flyttade hit. Känslan i den här staden går inte att jämföra med Malmö. Här kan jag låta barnen gå till skolan själva, utan att behöva oroa mig. Vi har blivit så väl mottagna, säger Lotta.
– På kvällen när det stod om oss i lokaltidningen här, att vi skulle ta över, ringde en okänd farbror sent på kvällen hem till
oss. Han ville bara hälsa oss välkomna till Kalmar, fantastiskt trevlig, vi vet ännu inte vem han var, berättar Tomas.

Flytten gick i juni och att hitta bostad skulle visa sig vara svårare än det lilla kollektivet hade förutspått. Till en början
fick tio personer dela på en lägenhet på Stensövägen. Jimmy fick till och med bo i husvagn ett tag och de andra skrattar
igenkännande åt minnena.

Det fanns några personer som var avgörande för beslutet att bryta upp från det väletablerade livet i Malmö och välja Kalmar istället.
– När jag mötte Åke och Mimmi från Destination Kalmar undrade jag först vad det var för kommunfolk. Jag hade aldrig
mött ett sådant engagemang och passion förut. Hade det inte varit för Åkes energi när han visade mig slottet och utropade
”tornen, tornen” och pratade om potential, så… jag tror inte att folk här förstår hur mycket Destination Kalmar betyder för
staden, säger Tomas.

Något som har överraskat dem alla är Kalmarbornas känsla för och vilja till delaktighet i slottet.
– Många har en relation till slottet, från bröllop, dop eller bus på vallarna. Vi har fått recept från en besökare på Kalmarkaka och Kalmartårta och det är klart att vi vill komma igång med detta i vårt sortiment. Vi upplever att människorna är extremt välvilliga och öppna och stolta över sin stad, konstaterar Lotta.

Fotnot: Texten, som är skriven av Karolina Sörman, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2015.