Glashytta i historisk miljö

Stadsdelen Västerport kan nås via vattenvägen, precis som på stormaktstiden. Sedan 1990-talet är det dock betydligt enklare. Den här vägen är en liten dold pärla i Kalmars innerstad, du hittar den om du blickar från Sveaplan eller när du lämnar Slottsallén bakom dig. Ta sikte över Systraströmmen så ser du den vackra träbron som löper in i den gamla stadsmuren. Väljer du att ta dig till Västerport den här vägen kastas du rakt in i historiska Kalmar.

Kullerstenarna har trampats i hundratals år, den välvda gången in återger ekon och lyssnar du noga kanske du även hör några verktygsslag från glashyttan som finns här. Bara några meter in, där valven möter Norra Långgatan, finns Kalmars enda glashytta med produktion och butik.

Dennis Westholm har drivit hyttan sedan starten 1998 och han har god hjälp av sin far Ingvald, som har arbetat som glasblåsare i hela sitt liv. Här sitter de på sina glasblåsarbänkar med verktygen uppradade, den levande gaslågan brinner och ugnen visar 1 135 grader. Det är varmt och fönstren är öppna. Utan att byta ett ord med varandra, samspelet är så inarbetat att det inte behövs, genomförs moment efter moment för hand. Efter en kvart står glaset för svalning i kylugnen, till dagen efter.
– När vi startade verksamheten här fanns bara tak och väggar, förklarar Dennis och pekar på det vackra tegelgolvet som han har lagt in, belysningen och den stora ugnen där glasen tillverkas. Men att få in ugnen i det gamla valvet blev en komplicerad historia.
– En kvinna från riksantikvarieämbetet kom ner och tittade på när vi plockade ner sten för sten i den gamla muren, för att numrera dem och sedan sätta tillbaka när ugnen lyfts in. Det var det enda sättet att få in ugnen, förklarar Ingvald Westholm.

Glasen produceras med gammal teknik och äldre verktyg, det yngsta är hundra år gammalt. För den som vill designa egna glas eller göra nybeställningar när något går i kras, går det bra att ta med en skiss eller en förlaga, så tillverkas glas efter kundens önskemål. Hyttan är öppen nästan varje veckodag med en ständig produktion, det behövs för att tillverka allt glas som beställs av kunder eller som ska säljas i den intilliggande butiken.
– Det är bara att titta in, jag öppnar dörren när jag jobbar och här finns bänkar att sitta på. Det kostar inget och man kommer och går som man vill, man behöver inte passa någon tid eller boka plats, förklarar Dennis.

Fotnot: texten, som är skriven av Karolina Sörman, publicerades i Kalmarmagasinet sommaren 2017. Foto: Albin Rylander.