Ett annat sätt att leva

Elisabeth Wall och Ulf Ragnarsson bor på Wadstena Gård utanför Kalmar, ett 1700-tals hus som paret varsamt återgett sin tidsprägel. Vackra trägolv och ljusa väggar, och den enda belysningen är stearinljus. Möblerna står utefter väggarna, som de gjorde till vardags, och när det är fest dukas långbord i salen.

– Vissa av möblerna är äkta, men det mesta är kopior, visar Ulf. Man ska kunna använda möblerna och leva i huset. Porslin och glas är kopior bland annat tillverkade till en 1700-talssatsning av IKEA, Riksantikvarieämbetet och Nordiska museet. På väggarna hänger porträtt av tidstypiska människor som Ulf har målat, med Elisabeths och Ulfs egna drag. I trädgården anlägger Elisabeth en 1700-talsträdgård, komplett med humlestör i mitten. Sedan början av 90-talet har Elisabeth och Ulf varit medlemmar i Calmar Renässansgille och för fyra år sedan gifte de sig på Kalmar Slott, ett riktigt renässansbröllop. Efter allt arbete med bröllopet var de rejält slutkörda. Det höga tempot och de många intrycken i Stockholm började också ta ut sin rätt. Elisabeth arbetade med kompetensutveckling och Ulf som illustratör och artist.

– Vi bara konsumerade kultur, men vi kände ingen smak, säger Elisabeth. Det fanns alltid en ny teaterpjäs att se eller ett vernissage att besöka, vi stressade bara runt. Vi kände båda att det var dags att lugna ner oss. De hade länge pratat om att de ville ha en 1700-talsgård, eftersom båda är passionerat intresserade av tidsepoken, men trodde knappt att drömmen skulle gå att genomföra. Så fick de se en annons om Wadstena Gård på Internet. Det trodde knappt sina ögon. Priset var dessutom överkomligt, i Stockholmstrakten hade de fått lägga till en nolla. På 14 dagar hade de sålt och flyttat ut ur sitt hus i Enskede. Nu har de bott på Wadstena Gård i drygt tre år, och tycker att livet har förändrats enormt.

– Jag är friskvårdare i botten, berättar Elisabeth, och nu för första gången lever jag som jag lär. Vi kliver upp när vi vaknar, sen äter vi frukost och läser tidningar. Innan dagens arbete sätter igång blir det vanligtvis en promenad längs havet. Det är ett helt annat sätt att leva, utan stressen och hetsen från Stockholm.

Att kombinera arbetet med ett boende på landet ser de inte som ett problem. De är båda frilansare och åker regelbundet till Stockholm, vilket tar 4,5 – 5 timmar med buss eller bil och ännu snabbare med flyg. In till Kalmar tar det 20 minuter att köra.

– Det känns inte isolerat att bo i Kalmar, säger Ulf. När man bor i Stockholm är Stockholm är världens medelpunkt. Men här känns Stockholm snarare lite ”off ”. Här är det ju så nära till allt; Skåne, Köpenhamn, Polen och Berlin… På några timmar är du där.

Fotnot: Texten, som är skriven av Sara Svensson, publicerades i magasinet Upplev Kalmar nummer 7, 2004