Enkelstöten får nytt liv

Han har varit med och skapat tv- och filmproduktioner som Solsidan och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, men för nästa projekt återvänder Pontus Edgren till sin gamla hemstad Kalmar. Produktionsbolaget FLX, där han är delägare och vd, ska göra en nyinspelning av deckarklassikern Enkelstöten.

Den första boken om den brottslige studierektorn från Kalmar gavs ut 1976 och några år senare
gjordes en tv-serie.
– Författaren Tomas Arvidsson är god vän till mina föräldrar och jag älskade serien Dubbelstötarna när den gick. Dels på grund av Kalmaranknytningen, men främst för den härliga kombinationen av humor, underhållning och spänning. Jag såg om serien kanske 20 gånger på vhs, så för mig är det en dröm att få göra en remake så här 35 år senare. Den här typen av ”feelgood-crime” görs det för lite av idag. Äldre svenska serier som Dubbelstötarna, Ärliga Blå Ögon med flera har ersatts av mörkare
nordic noir och jag tror verkligen att det finns utrymme för en lite ljusare och mer underhållande kriminalserie, säger Pontus.

Precis som i originalet kommer handlingen att förläggas till Kalmar, men i övrigt är det mycket som
kommer att vara nytt. Istället för två manliga huvudkaraktärer i 40-årsåldern kommer vi att få följa två kvinnor i 60-årsåldern, som närmar sig pension och inser att de är långt ifrån ekonomiskt oberoende.
– Det känns väldigt roligt och speciellt att få komma tillbaka till Kalmar och göra Enkelstöten. Vi kommer att vara måna om att hitta rätt platser för att få en genuin Kalmarkänsla i serien. Många dramaserier utspelar sig i de större städerna, så det är roligt att få lyfta fram en annan stad. Speciellt
Kalmar som är så otroligt vackert och, såklart, betyder något speciellt för mig personligen, säger Pontus.

Han flyttade ifrån Kalmar sommaren 1989, efter gymnasiet på Stagneliusskolan.
– Men Kalmar är fortfarande som ett hem för mig och jag är tillbaka flera gånger varje år. Mina föräldrar bor kvar och vi har ett sommarhus på Öland.

Sedan tre år tillbaka driver han produktionsbolaget FLX tillsammans med Felix Herngren och Niclas Carlsson. Bolaget har skapat och producerat tv-serier som Solsidan, Torpederna, Boy Machine och Welcome to Sweden och producerade också filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.
– Solsidan är nog den produktion som har betytt mest, om jag måste välja. När vi skapade serien 2008/2009 utgick vi från våra egna liv och försökte hitta igenkänningshumor i vardagen. Och sju år senare röstas serien fram som TV4:s mest omtyckta genom tiderna. Solsidan nådde en väldigt stor målgrupp och har ibland beskrivits som en modern klassiker, vilket man blir stolt när man får höra, konstaterar Pontus.

Inspelningsstarten för Enkelstöten är planerad till andra hälften av 2016. Det kommer att bli en dramakomediserie i sex delar som visas på TV4.

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1, 2016. Foto: Marcus Kurn.