Engagerad uppstickare

SocialView. Ett ungt företag med massor av erfarenhet. Nytänkande och marknadsföring i tiden. Snabbväxande och snabbfotade. Helt inriktade på sociala medier. Själva beskriver de sig som en uppstickare. Under resans gång har de vuxit ur sitt gamla kontor, flyttat till nya lokaler och under hösten har de tagit nästa steg mot sitt mål. 

– Vi har gått från att vara en ”start-up” till att bli ett riktigt företag. Vi har hittat rätt personer och bemannat olika funktioner. Vi har byggt grunden, men nu är det dags att flyga, vi har fortfarande bara nått några procent av hur långt vi vill gå, förklarar Marcus Smith, CEO.

Företaget startade som en social mediabyrå, men har nu även utvecklat ett eget uppföljningsverktyg för att mäta marknadsinvesteringar i sociala medier. Utvecklingen går extremt snabbt och Marcus Smith har en vision av att kunna förflytta hela marknadsföringsbranschen för att få investeringarna att fördelas mer jämnt, från traditionella medier till sociala medier.
– Vi är experter som fokuserar på vad branschen behöver. Hur ser branschen ut och vad behöver förändras? Vad får vi ut av våra marknadsföringsinsatser? Det är den stora frågan. Investeringarna ska ju ligga där de ger mest, menar Marcus.

Sedan hösten finns även en expansionsplan för Stockholm. Marcus och en kollega kommer att flytta dit för att sammanföras med teamet i Stockholm, men han släpper inte kontakten med Kalmar.
– Det är i Kalmar det här bolaget utvecklas. I Stockholm handlar det om att genomföra. Vi är som en David och Goliat-grej. Vi är den lilla aktören, en underdog, som visar att den lilla kan och att den lilla gör bra grejer. Vi har visat marknaden att vi vet vad vi gör. Det hade vi inte kunnat göra om vi hade startat i Stockholm, det är jag helt säker på.

SocialView erbjuder redan idag allt från kampanjidéer till produktion, annonsering och mätning. Dessutom finns ett internt utbildningsprogram för de anställda så att alla ska bli experter på sociala medier.
– Det finns så mycket kvar att lära. Det handlar inte bara om att lägga ut ett inlägg på Facebook. Det handlar om att analysera målgrupper och hur man riktar kommunikationen på ett mätbart sätt. Genom att vi ökar kunskapen hos våra kunder får de en utökad förståelse för hur sociala medier fungerar.

Resan för SocialView började på riktigt när företaget vann Skånemejeriers tävling The Social Media Show Off 2015. Vinsten var att under ett år sköta de sociala kanalerna för Lindahls Kvarg. Sedan dess har relationen till Skånemejerier utvecklats och SocialView är nu deras partner som hanterar alla företagets varumärken i sociala medier.
Nyligen kom en inbjudan från Facebooks huvudkontor, vilket var en rejäl stjärna i protokollet.
– Det var fantastiskt att få komma dit och prata med dem och få höra hur de tänker kring marknadsföring. Nu certifierar vi all vår personal i deras system. Vi fick många insikter i hur Facebook ser på framtiden. Vi kommer garanterat att åka tillbaka dit i framtiden, det var väldigt kul och lärorikt, sammanfattar Marcus Smith.

Pauline Wallander är en av de personer som funnits med under företagets snabba utveckling. Hon ser affärskulturens betydelse för företagets utveckling och vilka fördelar det nya kontoret har. Medarbetarna styr till stor del sin egen tid, gränserna mellan arbetstid och fritid förflyttas och de gemensamma luncherna svetsar samman gänget. Här finns olika rum, anpassade för och uppkallade efter olika sociala medier för att spegla de olika behov och funktioner som dessa fyller. Här genereras företagets drivkraft och energi, här sammansvetsas gänget och här byggs en särskild gemenskap.
– Det här visar att vi är den framtidsbyrå vi faktiskt är. Internt blir det ju ett kvitto på att vi gör något bra, att vi har tagit oss hit. Det blir en belöning för det hårda jobb vi lägger ner, förklarar hon.

Även Pauline märker fördelarna med att driva företag i Kalmar.
– Jag älskar Kalmar som stad och att få vara med från början i en byrå som fått växa i en så här liten stad. Här i Kalmar fick vi möjlighet att ta mark. I etableringsfasen var det viktigt och vi har ett kontaktnät här, man blir en profil ganska snabbt. Att vara uppstickare i Stockholm är spännande och taggar en ännu mer, men att vi kommer från Kalmar är en viktig del i företagets profil och historia.

Har du en drömkund, ett drömkonto att få hantera?
– Det skulle vara helt fantastiskt att få en kund som går all in. Som ger oss fullmakt att utöva vår expertis till 110 procent. Någon som säger ”kör på, vi litar på er”. Men också en ehandel där man verkligen kan få göra hela ledet, från brand awareness till konvertering och försäljning. Det vore kul att göra något med ett riktigt stort mode- och fashionvarumärke också. Få arbetar på rätt sätt med sociala medier, så det finns ett enormt utvecklingsområde att ta sig an inom många branscher.

Texten är skriven av Karolina Sörman och publicerades i Kalmarmagasinet nr 2, 2017. Foto: SocialView.