Bjuder ensamma på julbord

Julen är en jobbig högtid för många, inte minst för dem som saknar familj och vänner. Det tänkte krögaren Anders Hansson Skaret mycket på, samtidigt som han insåg att han skulle få massor av god mat över efter julbordssäsongen. Han bestämde sig för att duka upp ett julbord till, på julafton, och bjuda in dem som annars skulle ha suttit ensamma.

Allt började julen 1999. I år är det alltså 18:e gången som Anders och hans familj öppnar upp restaurangen den 24 december.
– Det har blivit vårt sätt att fira jul på, för barnen är det så julafton ser ut. Vi börjar dagen med att fira min bonusdotter som fyller år på julafton och sedan tillbringar vi dagen tillsammans i restaurangen. Barnen har alltid varit med och hjälpt till – som små delade de t.ex. ut pepparkakor och skumtomtar och nu när de är större hjälper de till i köket. Det brukar vara supermysigt. Det är ju gemenskap julen handlar om och jag är stolt över att vi gör det här tillsammans, berättar Anders.

Klockan 11 öppnar de restaurangen. Personalen på Mr & Mrs Hansson jobbar ideellt den här dagen och det är också många andra som kommer för att hjälpa till.
– Vi har t.ex. en trevlig trubadur som brukar komma hit och spela och vi får besök av Kalmars enda legitimerade jultomte, i full tomteutstyrsel. Det händer också att butiker lämnar in julklappar som de har slagit in, berättar Anders.

Både julmat och dryck är gratis för besökarna och det är alkoholfritt som gäller. Mellan 90 och 100 personer brukar dyka upp och de har väldigt olika bakgrund.
– Alla som känner sig ensamma är välkomna, inte bara de som är utslagna eller har det tufft ekonomiskt. Det kan lika väl vara en välbärgad person som sitter ensam på jul eftersom barnen bor utomlands. Eller en ensamstående förälder som kommer hit för att käka julmat tillsammans med barnen. Status eller hur livet ser ut är oviktigt, säger Anders.

När restaurangen stänger kl. 15 fortsätter Anders och familjen julfirandet hemma. De brukar hinna se det sista av Kalle Anka innan de själva slår sig ned för att äta julmat.
– Det är en intensiv dag med mycket jobb, men samtidigt är det helt fantastiskt. De människor man möter och de möten man får se, det är oslagbart. Det är definitivt den bästa jobbdagen på hela året!

Mr & Mrs Hansson har öppet mellan kl. 11 och 15 på julafton. Även Stadsmissionen bjuder sina besökare på julmat på julafton.

Fotnot: Texten publicerades i Kalmarmagasinet nummer 3 2016. Foto: Albin Rylander.