Äntligen hemma igen

Borta bra men hemma bäst. Den gamla slitna klyschan passar bra på 31-åriga Anna Granat. Efter studier och jobb i Karlstad, Örnsköldsvik, Umeå och i Smålandsmetropolerna Nässjö och Eksjö har hon flyttat hem till Kalmar tillsammans med maken Martin och treåriga yrvädret Anna-Maja. Nu letar familjen Granat efter ett eget hus och drömmen är att kunna flytta in till sommaren.

Anna tar emot med öppna armar och nybryggt kaffe när vi hälsar på i hyreslägenheten på Stensövägen. Martin är iväg och lämnar Anna-Maja på förskolan Svärdsliljan.
– Efter skolan längtade jag bort från Kalmar. Då ville jag vidga vyerna och se något annat, men nu känns det jättebra att vara tillbaka, berättar Anna. Jag har nog alltid haft lite hemlängtan, tillägger hon.

Anna, som då hette Modin, växte upp i Norrliden och gick på Novaskolan. All fritid tillbringade hon i stallet på Svensknabben.
– Jag var en riktig hästtjej och bodde mer eller mindre i stallet, säger hon. Mitt första jobb var också som ridlärare på Svensknabben.

På sensommaren 2005 gick flyttlasset till Karlstad där Anna började plugga statskunskap på universitetet. Hon flyttade vidare till Umeå för att utbilda sig till socionom. Efter examen 2009 återvände hon till Småland. Anna fick jobb på Långanässkolan, ett behandlingshem för ungdomar, strax söder om Eksjö på Småländska höglandet.
– Jag hade aldrig varit i Eksjö tidigare, men förstod att det inte var så långt till Kalmar och det var nog det som lockade.

På jobbet träffade hon Martin och han var inte svår att övertala när Anna började prata om att flytta till Kalmar. Martin
hade tidigare jobbat i Kalmar och även han längtade tillbaka till kusten – från mörka till ljusa Småland. Förra våren föll alla bitar på plats. Anna fick jobb inom socialtjänsten i Kalmar, placerad i Riskvarnen med en vidunderlig utsikt över sundet och Öland. Martin lämnade hemstaden Eksjö för Kalmar och jobb på Kungsgården, ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Kaffet är urdrucket och vi pratar vidare om återkomsten till Kalmar.
– Nu hoppas vi hitta ett hus på cykelavstånd från jobbet, säger Anna.

Anna och Martin är flitiga motionärer. Martin är medlem i Kalmar RC och ligger nu i hårdträning för Ironman på hemmaplan i augusti. Anna berättar att han har lärt känna stan genom många träningsmil i cykelsadeln och otaliga löparrundor. Anna tränar också regelbundet och har bl.a. avverkat Lidingöloppet, Göteborgsvarvet och Kalmarmilen. Helst springer hon på Stensö, men drömmer också om en egen häst och att få rida tillsammans med Anna-Maja.

Vad saknade du mest när du var borta från Kalmar, frågar jag.
– Familj och vänner naturligtvis, men också närheten till havet. Kalmar är en liten stad med ett stort utbud. Stan har haft en positiv utveckling under senare år och här finns ju allt – evenemang, kultur, natur, stränder och shopping. Jag saknar inget.

En vacker augustidag förra året gifte sig Anna och Martin i den vackra slottskyrkan. Ett riktigt sagobröllop med stor fest på
Åmunds Vingård i Hossmo. Men vad är då det bästa med Kalmar? Svaret kommer utan betänketid.
– Närheten till Öland, säger hemvändaren Anna Granat.

Fotnot: Texten, som är skriven av Sven Ekberg, publicerades i Kalmarmagasinet nummer 1 2014.